Свет Србија

СРБИ ОДУСТАЈУ ОД ГРЧКЕ, АЛИ СЕ ОТИМАЈУ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ОВЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ: Не треба тест а цене никад ниже

Планови српских туриста да ове године отпутују на море у Грчку или Шпанију срушили су се као кула од карата, али су се зато брзо преоријентисали на нове дестинације где нам услед короне нису затворили границе – Турску и Египат!

О томе колика је навала за резервисање летова ка овим дестинацијама сведоче и редови испред једне туристичке агенције на Новом Београду који су пре неколико дана изненадили суграђане, пише „Курир“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Редови испред агенције

– Туристи који су ове године планирали да оду у Грчку или Шпанију због ситуације с корона вирусом морали су да се одлуче за друге дестинције. Већина њих је одабрала Египат, јер су неки од хотела одлучили да дају попуст – причају запослени у туристичким агенцијама.

Поред цена које су исте или мало ниже, наглашавају саговорници „Курира“, путници који оду у Египат не иду у карантин, а није им потребан ни негативан ПЦР тест.

– Исти случај је и са хотелима у Турској. Међутим, због нешто нижих цена може се рећи да је Египат хит ове године међу Србима – додају они.

Повољне цене аранжмана

Како кажу, редови, иако их има, ретка су појава.

– Људи који се одлуче за путовање углавном све обављају онлајн, јер је и то један од начина да се заштите и не излажу беспотребном контакту и долажењу до агенције.

Цене за ове дестинације, што је велики плус, јесу повољне.

– У различитим агенцијама седам дана у Египту кошта од 458 евра, и то за ол инклузив услугу, док је за 10 дана у Турској потребно издвојити 559 евра за исте услове у хотелу.

Египат покрива трошкове лечења од короне

Директро „Јуте“ Александар Сеничић објашњава да је Египат популаран као што је био и прошле године.

– Египат је земља која покрива трошкове лечења у случају короне, док је у Турској ситуација компликованија, потребан је извод из РФЗО који се верификује и зато ми предлажемо куповину посебних осигурања. Засад, ми нисмо имали проблеме, нити заражене у овим земљама – поручује Сеничић.

Према његовим речима, путницима који стижу у Египат мери се температура, а само они којима је повишена иду у карантин.

Карантин у оквиру одабраног хотела

– Карантин се налази у оквиру одабраног хотела, а у случајевима да постоји одвојена плажа, могу отићи и до ње – објашњава први човек „Јуте“.

Иначе, турска влада саопштила је да ће наши држављани који немају уплаћено посебно осигурање у случају разбољевања од короне морати сами да сносе трошкове лечења и карантина.

Ограничен број људи у авиону

Александар Сеничић објашњава да ове године туристичке агенције имају мање посла.

– Продаје се доста мање аранжмана, а ограничен је и број места у авионима. На одмор одлазе углавном људи који су раније уплатили, а ови нови аранжмани се продају дан за дан, мада је ризик ући у авион јер су летови пуни. У односу на прошлу годину, промет је смањен.

Извор: Блиц