Србија

Србија разматра УВОЂЕЊЕ КАРАНТИНА, у игри је НЕКОЛИКО ОПЦИЈА

„Разматрали смо могућност увођења карантина за путнике који долазе у Србију, сигурно ћемо о томе причати и наредних дана“, обелоданила је јуче др Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба у борби против ковида 19.

Подсетимо, од 22. маја за улазак у Србију, било да се ради о нашим држављанима или странцима, није потребан ни негативан налаз ПЦР теста, нити се путницима одређује карантин или самоизолација. А једини изузетак од недавно је Црна Гора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Размена људи у саобраћају сигурно је претња за ширење заразе. Гледамо која су то најоптималнија решења – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Дакле, тренутно у Србију без прегледа и тестирања могу да уђу путници из целог света, па чак и оних земаља у којима букти корона вирус. На другој страни, грађани Србије тренутно без тестирања, самоизолације и карантина могу у само 18 земаља!

Како тренутно ствари стоје, најава др Кисић Тепавчевић, могла би да буде у наредном периоду и реализована, само је још неизвесно на који начин. У игри је неколико опција.

1. Само за странце или и за наше грађане?

Једна од дилема је да ли мере треба да важе само за странце који долазе у Србију или и за наше грађане. Различите земље су различито приступиле овом питању.

2. За све земље или само за одређене?

На почетку првог таласа Србија је посебне услове уласка у нашу земљу ограничила само на поједине државе у којима је био највећи удар короне. Касније је, међутим, ова мера проширена и на остале земље.

3. Карантин или самоизолација?

Слично, али различито. Опција карантин значи да би држава требало да обезбеди смештај за све који буду ушли у Србију без ПЦР теста. Опција самоизолације значи да би наши грађани били у својим домовима, а странци у хотелима или некој другој врсти смештаја.

4. Варијанта 7, 14 или 28 дана

У једном тренутку у Србији је на снази била чак и самоизолација од 28 дана. Међутим, она је касније преполовљена. неке земље сада прибегавају варијантама од седам или 14 дана.

5. ПЦР тест 48 или 72 сата

Самоизолацију или карантин могли би да избегну они који дођу са негативним ПЦР тестом, а варијанте су да он буде стар до 48 или 72 сата.

6. Накнадни ПЦР тест

И раније се размишљало о опцији да они који дођу у Србију и буду смештени у карантин или самоизолацију, могу да их прекину ако се накнадно тестирају у нашој земљи.

Ово су, наравно, само неке од опција. А није искључено и да се од свега одустане и да останемо можда и најотворенија земља на свету за све путнике.

Извор: Блиц