Србија

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ УПОЗОРАВА: Сваког кога сретнете можете да сматрате…

Активност корона вируса је све већа и налазимо се у максимуму који ће трајати макар још недељу дана.

Ове податке изнео је вечерас епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, гостујући у Дневнику РТС. Према његовим речима, повећан број тежих случајева и пацијената на респираторима последица је повећане активности вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Основна ствар је да је дошло до преноса вируса а пренос се омогућава директним контактом што значи да је наше понашање довело до тога – истакао је Кон.

Други пик првог таласа корона вируса у Србији показује своју снагу – у последња 24 сата тестирано је 8.626 особа, 272 је позитивно, а четири особе су преминуле.

– Основно је да схватимо да је међу тестиранима, рецимо у Београду, и до 85 одсто позитивних. Епидемиолошка ситуација је неповољна и неопходно је спроводити мере. Заштита маскама када их сви користе је чак 99 одсто, а ако их не користе сви онда је знатно мања, 30 одсто. Ситуација је сада таква да свакога кога сретнете може бити заразан и то мора тако да се посматра – нагласио је Кон.

Када је реч о томе да је међу оболелим све више младих, Кон каже да је то уобичајено када дужи период имате лакшу слику такозвано прокужавање, а онда наиђе период када се ситуација нагло погорша.

На питање да ли ће бити донета одлука о ограниченом окупљању на отвореном или у затвореном простору, Кон каже да то није толико важно колико да се поштују већ донете мере.

„Да ли ће нове мере бити донети или не одлучиће Кризни штаб, али уколико се поштују већ донете онда нове нису потребне“, каже Кон.

Када је реч о ноћним клубовима, Кон каже да ако се будемо ослањали само на доношење мера имаћемо економско пропадање не само власника тих објеката, већ и запослених који тамо раде као и њихових породица.

Извор: Блиц