Србија

СРПСКИ ИНФЕКТОЛОГ ОТКРИО: Ситуација је алармантна, ДОКТОРИ ЋЕ БИРАТИ ЧИЈИ ЖИВОТ ДА СПАСУ!

Уколико се не смањи број оболелих, наши доктори ће као у рату морати да бирају чији живот да спасу, а кога, нажалост, да отпишу

Због наглог скока заражених који се очекује већ крајем недеље, када на „наплату“ дођу протести, на корак смо од колапса здравственог система, упозорава наш чувени инфектолог др Жарко Ранковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да су ове трагичне сцене врло могуће у Србији уколико се попуне болничке постеље у здравственим установама широм наше земље, а број позитивних настави да расте.

– Болнички капацитети у Београду су попуњени, а пацијенти се већ данима шаљу у ковид-болнице у унутрашњости. Ако се оваква ситуација настави, и те болничке постеље биће брзо попуњене. Држава може да изгради нове болнице, као и да организује медицинско особље које ће радити у њима, али за то треба времена. Опреме и респиратора има, обезбеђено је све на време, али све ће то бити недовољно уколико број инфицираних настави да се повећава – истиче Ранковић и додаје:

– Италијански сценарио у Србији је и те како могућ уколико се попуне све болничке постеље и сви респиратори. Не можемо ставити два пацијента на један респиратор, већ лекари морају да искључе једног како би прикључили другог. Баш као у ратном стању, болнице би биле пуне, а лекари би на лицу места процењивали ко од пацијената има веће шансе да преживи и њему би пружали помоћ. Нажалост, то би се могло десити већ крајем ове недеље, јер је прошло довољно времена од протеста у Београду, када нико није водио рачуна о заштити од вируса, што може довести до повећања броја оболелих – напомиње он.

Ипак, Ранковић сматра да ће држава учинити све што може да до овога не дође.

– Надам се и молим да се оваква ситуација не обистини. Да ниједан здравствени радник не буде у ситуацији да мора да размишља о томе коме пружити прилику и шансу за живот, а кога једноставно отписати! Уверен сам да држава неће дозволити овај сценарио и да ће урадити све што је у њеној моћи да сваки оболели добије адекватну здравствену негу. Али постоји могућност да дође до најгорег – рекао је он.

Извор: Информер.рс