Србија

СТИГЛА ВАЖНА ПОРУКА ИЗ НЕМАЧКЕ ЗА СРБИЈУ! Ово ће променити све!

Западни Балкан је високо на агенди немачког председавања Саветом ЕУ, навело је синоћ министарство на Твитеру

Стабилност и развој Западног Балкана су од виталног значаја за Европу, а за трајну стабилност је потребан свеобухватан и одржив споразум Београда и Приштине, саопштило је Министарство спољних послова Немачке након састанка шефа дипломатије Хајка Маса са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западни Балкан је високо на агенди немачког председавања Саветом ЕУ, навело је синоћ министарство на Твитеру.

Оцењује се да Лајчак доноси нови замах дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као и да поставља амбициозне циљеве.

„Ми желимо брз, видљив напредак за људе у региону. Будућност Западног Балкана је у Европи. Зато ЕУ мора да има водећу улогу“, поручују из министарства.

Додају да је за трајну стабилност у региону потребан свеобухватан и одржив споразум између Косова и Србије.

„То је кључни предуслов за реализацију европске перспективе обе земље“.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак јуче се у Берлину састао са немачким председником Франком Валтером Штајнмајером, шефом немачке дипломатије Хеиком Масом и саветником Ангеле Меркел за спољне послове Јаном Хекером.

„Разговарали само дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ и важности првог састанка на високом политичком нивоу које се организује 12. јула након Париског самита“, навео је Лајчак на Твитеру.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у петак 10. јула организују видео самит посвећен Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

Извор: Еспресо.рс/Тањуг