Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Епидемиолози тврде да нам наредних недеља ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ!

Журке у ноћним клубовима, прославе у отвореном или затвореном простору, утакмице на којима су се окупљале хиљаде људи, те градски превоз у којем је немогуће држати одстојање међу путницима, означена су као потенцијално најопаснија места за ширење корона вируса.

Према речима епидемиолога, посебно забрињава чињеница да се вирус раширио међу студентима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директорка Завода за здравствену заштиту студената Београд, Марија Обрадовић, изјавила је јуче, „да је према њеним информацијама, за сада 210 студената позитивно на корона вирус, али и да се чека резултат још 50 студената који су тестирани током викенда“.

– Сваки дан се јавља све више студената са респираторним тегобама. У Београду студира око 120.000 младих, више од половине је из унутрашњости, а око 50.000 из престонице – рекла је за РТС Марија Обрадовић.

Она је објаснила „да известан број студената не зна где се заразио, да су се многи заразили на прославама и окупљањима, а да нема заразе која је потекла из неког студентског ресторана или клуба“.

Због ове „експлозије“ короне међу студентима у престоници, надлежни се сада прибојавају друге опасности, а то је преношење вируса у унутрашњост.

Наиме, многи студенти ће ускоро, после завршених обавеза кренути на одмор у своја родна места, а неки би, посебно они који су заражени а немају никакве симптоме, несвесно могли да рашире заразу по другим местима широм наше земље у којима је корона ситуација тренутно колико-толико мирна.

На ово је још пре десетак дана, на свом Фејсбук профилу, пажњу скренуо и др Предраг Кон.

– Због повратка студената својим кућама у јулу се претња може проширити по читавој Србији – написао је Кон.

Према последњим доступним подацима четвртина заражених студената је из студентских домова широм престонице.

– Колективни смештаји су густо насељене средине, а студенти се више друже, склонији су зарази, многи покушавају да болест прележе на ногама и више их је са озбиљнијим тегобама – објаснила је Марија Обрадовић.

Извор: Блиц.рс