Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Склањајте се са улица, за 3 сата стиже велико невреме и обилне падавине!

Нестабилно јулско време праћено грмљавином и пљусковима ни данас нас неће заобићи. Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) јутрос је упозорио на нестабилно време праћено великом количином падавина за кратак временски период.

– Данас променљиво облачно и нестабилно, местимично с пљусковима, грмљавином и количином падавина већом од 20 мм за кратак временски период, углавном у централним, источним и југоисточним крајевима земље – стоји у упозорењу РХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Издат је и наранџасти метеоаларм за Поморавље, Источну, Југоисточну Србију и Шумадију, где се очекује локална појава грмљавина са количином падавина већом од 20 литара по метру квадратном у периоду до 3 сата.

Подсетимо, наранџасти метеоаларм значи да је време опасно, као и да су опасне прогнозиране временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова.

Издато и хидролошко упозорење.

– На Млави, Пеку, Јасеници, Кубршници, Белици, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће током 25/26. јула бити у умереном и већем порасту са могућношћу достизања упозоравајућих нивоа. На бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања – наводи се у саопштењу РХМЗ.

После подне се на северу и западу земље, а до краја дана и у осталим крајевима Србије очекује престанак падавина и разведравање. Јутарња температура кретаће се од 15 до 19, а највиша дневна од 25 до 30 степени.

Сутра ће бити претежно сунчано и мало топлије уз слаб и умерен северни ветар и највишом дневном температуром која ће се кретати између 28 и 31 степена.

Подсетимо, јуче је невереме протутњило ивањичким крајем, Краљевом, Трстеником али и Браничевским округом.

Извор: Курир.рс/Тањуг