Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Вирус је мутирао! Ова популација је најугроженија у Србији

Према подацима Кризног штаба, млади до 50 година су популација која тренутно највише оболева

Тешка клиничка слика могућа је и код младих и, према статистикама, они су тренутно и најугроженији, каже кардиохирург. Додаје да је могућност обољевања од разних болести иста за различите популације, док са коронавирусом то није случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коронавирус се показао као изразито лукав, а ми смо открили да о њему не знамо многе ствари, изјавио је за Пинк кардиохирург Миљко Ристић.

– Мислили смо да ће вирус теже преживети на високим температурама, што очигледно није случај. Они који су прележали коронавирус лако се заражавају по други пут, и то само пар месеци након прве инфекције, а ризик од обољевања исти је и за млађе, и за старије – каже Ристић.

Додаје да „боде очи“ то што је тешка клиничка слика могућа и код младих, те да статистички подаци показују да су управо они тренутно највише угрожени. Истиче да је могућност обољевања од разних болести иста за различите популације, па се тако малигна обољења срећу и код младих, и код старих људи, али да млади у борби са овим болестима дуже издрже. То није случај са коронавирусом.

– У приватним разговорима, стручњаци пулмологије су ми указали да је вирус изгледа мутирао и да је много патогенији и малигнији него што је био на почетку епидемије. Истинитост ове тврдње ће показати време – каже др Ристић.

Према подацима Кризног штаба, млади до 50 година су популација која тренутно највише оболева и чине чак 60 одсто од укупног броја новозаражених.

– Немамо групу са истим бројем старијих који оболевају да бисмо могли да кажемо да млади оболевају тежом клиничком сликом, а старији повољнијом. И за ово треба да прође време, уз помоћ којег ће ова искуства добити своје медицинско поткрепљење – наводи доктор.

Бубонска куга

Бубонска куга је најмасовнија зараза која је однела највећи број жртава – око 50 милиона људи изгубило је живот у 14. веку од ове болести, каже кардиохирург. Објашњава да је узрочник куге бактерија, што је повољна околност, јер различити антибиотици делују на узрочник.

– Кугу углавном преносе глодари, пре свега мишеви и буве, које лако заразе домаће животиње – псе и мачке. Зато треба обратити пажњу на кућне љубимце – каже др Ристић. Истиче да се куга брзо лечи антибиотицима ако се на време открије, а да је смртност врло висока. Чак једна трећина оболелих умире ако се лечење не почне на време.

Извор: Еспресо.рс / ТВ Пинк