Свет Србија

СТРАВИЧНА НАЈАВА! На јесен стиже 10 пута јача корона! Црне прогнозе светских научника!

Најгори кошмар вирусолога се обистињује. Према прогнозама светских научника, на јесен нас чека драматична ситуација јер постоји велика вероватноћа да се укрсте корона и новооткривени сој свињског грипа, што може бити погубно за светску популацију.

Како је за Српски телеграф већ упозорио члан Кризног штаба и професор Бранислав Тиодоровић, најцрњи сценарио би био да се на јесен укрсте КОВИД-19 и сезонски грип. Аларм је упалила и Светска здравствена организација, која је саопштила да је откривен нови вирус међу свињама у Кини који постаје све више заразан за људе и потенцијално способан да постане пандемијски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А ни корона не мирује. Вирус је мутирао и сада је десет пута заразнији него што је био крајем прошле године, када се појавио у Кини, упозоравају амерички стручњаци. Низ експеримената који су спроведени у истраживачком институту „Скрипс“ у Флориди показао је да мутација утиче на протеин који вирусу омогућава да се пробије унутар ћелија у људском организму.

Међутим, чини се да пацијенти који се сада заразе КОВИД-19 немају теже симптоме болести у односу на оне који су раније оболели од короне.

– Мутација је изгледа надокнадила слабост протеинских шиљака, што вирусу омогућава да брже и лакше допре до ћелије у људском организму. Истовремено, теже га је уништити кад доспе у тело и веже се за дисајне путеве – рекао је за Вашингтон пост водећи вирусолог флоридског института Хјерјун Цои.

Научници упозоравају да је овај мутирани сој вируса постао доминантан код новозаражених пацијената широм Велике Британије, САД, Канаде и Италије.

Од почетка пандемије короне стручњаци су говорили да су деца имуна на вирус или, у случају болести, имају лакшу клиничку слику. Да ли због мутације короне, и ово се мења. Наиме, најмање 285 деце у САД имало је озбиљну упалу повезану са коронавирусом. Малишани се опорављају, али није познато да ли ће болест оставити некаква оштећења код деце.

Студија је објављена у часопису Њу Ингланд џурнал оф медисин (Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине) и пружа потпунији извештај о овом стању, познатом као мултисистемски синдром. Већина деце код које је откривен синдром имала је коронавирус иако су пре тога била потпуно здрава.

Око 1.000 деце широм света је имало упалу узроковану овим синдромом, укључујући случајеве у Европи, где су први пут и уочени. Просечни узраст је осам година.

Мултисистемски синдром код деце који узрокује корона даје врло необичне симптоме. Дефиниција случаја укључује тренутну или недавну заразу коронавирусом, грозницу, тежу клиничку слику, која захтева хоспитализацију, упалу потврђену путем крви и поремећај рада бар два органа у организму, укључујући срце, бубреге, плућа, кожу или нервни систем. Чести су и дигестивни симптоми, укључујући мучнину и пролив.

Нека деца могу имати симптоме који подсећају на кавасаки болест, ретко стање код деце које може изазвати отицање и проблеме са срцем.

НОВИ И СТАРИ СИМПТОМИ КОРОНЕ
* Цурење из носа или запушен нос

* Мучнина и дијарера су нови симптоми короне, које је, уз постојеће, на листу уврстио Амерички центар за контролу и превенцију болести

* Грозница, кашаљ, кратак дах или потешкоће у дисању

* Умор, болови у мишићима, главобоља, кашаљ

* Губитак чула мириса или укуса, бол у грлу су већ познати симптоми короне

СЗО ЗАБРИНУТА

И док свет још не зна како да се избори са короном, из Кине стижу забрињавајуће вести о повећаном броју оболелих свиња од специфичној соја свињског грипа, који има потенцијал да се пренесе на човека.

У питању је јединствена мешавина три различита соја: један сличан оном који је пронађен код европских и азијских птица током пандемије Х1Н1 2009. године, други је северноамерички тип Х1Н1 и трећи обичан вирус свињског грипа. Према речима научника, нови вирус назван Г4 посебно забрињава јер је његово језгро вирус птичјег грипа, на који људи нису имуни, помешан са делићима сојева вируса који се појављују код сисара.

Из представљених података студије види се да је реч о вирусу свињског грипа који може да се појави код људи – упозорио је еволутивни биолог сиднејског универзитета Едвард Холмс.

Он истиче да је „јасно да се ова ситуација мора пажљиво надгледати“, што су потврдили и стручњаци СЗО.

– Светска здравствена организација ће пажљиво прочитати кинеску студију о новом свињском грипу – рекао је портпарол СЗО и додао да ова открића указују на важност спровођења надзора над вирусом грипа током пандемије КОВИД-19.

Студија о новом свињском групу резултат је истраживања назалних брисева 30.000 свиња из десет кинеских провинција и 1.000 брисева свиња са респираторним симптомима

Извор: Република.рс