Регион

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ: Изетбеговић регрутује мигранте за рат са Србима! Ево о чему се ради!

Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОБА) намерава да пласирањем лажних информација оптужи Србију да заједно с Русијом припрема акције дестабилизације региона, а пре свега БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Косова, наводе београдски медији позивајући се на документа до којих су дошле српске безбедносне службе

Према тим наводима ОБА је припремила документ намењен страним службама с којима сарађује у коме се говори о наводним обавештајним активностима Руске Федерације на простору Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према том документу, припадници војно-обавештајних снага Русије, наводно, на полигонима Војске Србије обучавају сараднике са КиМ, из Северне Македоније, Црне Горе и РС за дестабилизацију прилика на простору Западног Балкана. ОБА наводи и да руски инструктори обучавају специјално оформљене тимове око 15 дана, а уз потпуну подршку државног врха и логистику Војске Србије.

При том се наводи да би овог месеца та обука требало да буде спроведена на војном полигону Пескови код Пожаревца, а да су прошле године одржани кампови на неколико тајних локација.

Међутим, босански експерт у борби против међународног тероризма Џевад Галијашевић каже да се нимало не смеју потцењивати “деструктивне акције и деловање“ ОБА БиХ.

Погрешно је и опасно тумачити активности ОБА као срљање неке мале обавештајне службе из Сарајева. Измишљањем руске претње и тајних обука паравојних снага из РС на територији Србије те праћење и снимање Милорада Додика је озбиљније него што се може претпоставити, зато што је ОБА под дикретном контролом Бакира Изетбеговића – тврди Галијашевић.

Он наводи да ширење оваквих информација представља вешто скован план да се Србија представи као земља која у будућности планира оружане активности према суседима.

– Међутим, прави носилац специјалне операције која за циљ има дестабилизацију региона јесте ОБА, која се користи мигрантским потенцијалом талибана и муџахедина у Босни, а за крајњи циљ има формирање организације која ће бити способна да изазове и контролише побуну ширих размера против безбедносних и одбрамбених структура у држави, а пре свега за вођење озбиљне ратне операције против Републике Српске – наглашава Галијашевић.

Према његовим речима, напади на Србију и лажна борба против „злоћудног“ утицаја Русије представљају стару, али ефикасну матрицу балканске политике која у позадини има обележје националне мржње и србофобије.

– Реч је о класичним тајним операцијама које скривају безбедносну претњу и деловање терористичких ентитета у БиХ, затим систематску корупцију у врху СДА, као и унутрашње бошњачке сукобе због немоћи СДА да ратног генерала Селма Цикотића постави на место министра безбедност БиХ, али свакако и немогућности СДА да задржи Романа Мехмедагића Осмицу на челу изузетно важне службе, упркос створеној афери – наглашава Галијашевић.

Експерт каже да је основни циљ ових тврдњи ОБА да се затворе уста јавности о актуелним проблемима и хомогенизује народ против РС, Србије и Русије.

– Такве тајне операције под контролом исламистичког Сарајева никада нису престале, али ова мирнодопска фаза за додатни циљ има очување обавештајног потенцијала у политичким условима у којима је Додик најважнија личност уставне власти у Сарајеву. Бакир Изетбеговић жели да преко ОБА и даље користи тај моћни тајни апарат за одржавање кризног стања у БиХ, кроз сталне сукобе са Србима и Хрватима – тврди Галијашевић, преносе Вести Онлајн.

Србија неће сукобе
Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић каже да је неозбиљно поверовати да би једна од најмоћнијих тајни служби на свету, као што је руска, себи дозволила луксуз да се о њеним активности у другим државама пише у медијима, а још мање да је Србија у то укључена.

– Србија је можда једина земља Западног Балкана којој не одговара било какав облик дестабилизације региона. Због чега би Србија провоцирала било какву нестабилност у свом окружењу кад има веома снажну муђународну позицију у односима с Русијом, САД и ЕУ. Притом смо сви свесни да би у таквом расплету ситуације прво на удару било управо српско становништво, било да је реч БиХ, Хрватској, Црној Гори или Космету – истиче Драгишић који сматра да би се једино Русији исплатило да дође до дестабилизације јер би имала још један простор где би могла да се појављује као арбитар и интересе наплатила на рачун Балкана.

Извор: Ало.рс