Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Стигло упозорење! Светски догађаји су се убрзали као пред “Други светски рат”

Немачки политиколог Александар Рар сматра да тренутна глобална криза са којом се суочава међународна заједница врло подсећа на догађаје који су се догодили 1939. године пред сам светски рат.

Тренутно су светске силе приморане да се суоче са неколико невоља одједном: пандемија коронавируса и тешка економска ситуација.

Неке земље се успешније суочавају са болешћу, што им омогуава да откажу карантинске мере и обнове пословне процесе. Међутим, постоје они који не могу да преброде епидемију, што повећава број заражених људи.

Саме Сједињене Државе се суочавају са тешим временима. Вирус КОВИД-19, масовни протести који су прерасли у расне нереде, очигледна рецесија у економији, због чега су десетине милиона људи остали без посла. Већина стручњака је сагласна да су се Сједињене Државе суочиле са великом депресијом 2.0 .

Александар Рар верује да се у свету већ нагомилао велики број различитих сукоба, а коронавирусна пандемија их је још више ојачала. Стога не чуди што је савремени свет, формиран на либералним моделима, ипак у „квару“. Свет се креће ка прелазу из униполарног ка мултиполарног.

Слична ситуација се развила након потписивања Версајског мировног уговора, подсетио је стручњак. Тада су Енглеска и Француска успеле да формирају повољан светски поредак за њих, који је трајао мање од 20 година и на крају довео до Другог светског рата.

Значајно је да се данас догађаји одвијају тако брзо као и касних 30-их година прошлог века. И зато је опција новог глобалног сукоба врло вероватна. Међутим, политиколог се не слаже са таквим стањем ствари.

“Мислим да неће бити Трећег светског рата, али да је уочљива криза као 1939. То је видљиво голим оком”, рекао је Рар и додао да би тренутна генерација требало да научи лекције из прошости и спречи развој тих трагичних догађаја.

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јул 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031