Здравље

СТРАВИЧНО ОТКРИЋЕ! Коронавирус претвара ћелије у зомбије: Подстиче их на нешто језиво!

Коронавирус претвара људске ћелије у зомбије тако што их подстиче да пуштају изданке, филоподије, захваљујући којима се вирус лакше шири у телу зараженог, тврде аутори недавно објављене студије Универзитета Калифорнија, преноси Универзитетски веб форум.

На фотографијама под микроскопом се види како заражене ћелије развијају филоподије, ћелијске изданке који су испуњени вирусном течношћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници тврде да се вирус преко филоподија креће кроз тело до здравих ћелија и од њих ствара нове „зомби ћелије“, носиоце заразе.

Све до сада научници су веровали да се вирус ковида-19 преноси као и други вируси, тј. да напада здраву ћелију и претвара је у машину за копирање.

Ово откриће ипак наводи на злослутнији закључак, а то је да је ковид развио „резервни план“ за избегавање имунолошког одговора човека.

Ниван Кроган, професор ћелијске и молекуларне фармакологије Универзитета Калифорнија оценио је да је злокобна особина вируса у коришћењу алтернативних начина да се заразе друге ћелије, али верује да ће ово откриће допринети бржој и ефикаснијој борби против корона вируса.

Извор: Тањуг