Србија

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТИОДОРОВИЋА: Дуплирани су бројеви, могућ гори сценарио! Ево шта можемо да очекујемо!

Фото: Јутјуб

Београд — Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је изјавио да нас прави пик овог таласа коронавируса очекује ове седмице, упозорава да нам можда следи и гори сценарио.

Према његовим речима може се очекивати да ће се видети последице великих скупова људи који су били без маски и дистанце, а то су углавном млади људи. У овом тренутку у КЦ Ниш у ковид делу, додаје Тиодоровић, имамо више од 320 пацијената, од тога је 10 на респираторима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај број се у односу на претходне дане дуплирао, додаје епидемиолог.

„Треба ову ситуацију ставити под знак питања, да ли је у Нишу мирно ако се око њега дешавају ситуације. У Врању имамо врло неповољну ситуацију, с преласком у ванредну. Зравствени систем у Врању се с њом бори доста успешно, али је препун. Имам 182 са упалом плућа, што је страшан број. Зајечар има 40 пацијената у болници и још толико на кућном лечењу. Лесковац је под контролом, али има благо повећање. У целини југоисточна Србија, као и цела Србија има ситуацију која се мења из дана у дан“, рекао је он за ТВ Пинк, а преноси Тањуг.

Нагласио је да се повећање броја оболелих очекује од половине недеље све до викенда, када се очекује пад броја заражених али само ако се мере буду примењивале.

„Здравствени систем је пренапрегнут и мислим да је на ивици издржљивости. С једне стране имамо пад издржљивости народа, сувише дуго ово траје, али људи више нису спремни да током лета практикују мере заштите што већ даје последице. С друге стране, здравствени систем је препун и сад је питање променити стратегију, да најпре лечимо тешке и средње тешке болеснике, а да се сви остали збрињавају код куће. Свако мора бити свестан да о свом здрављу одговара лично. Не може здравствени систем да издржи, јер неки мисле да болест не постоји. Толико то далеко иде, да морам да кажем да сви ми који се бавимо здравственим системом у веома тешкој ситуацији и питање идзржљивости је при крају“, истакао је Тиодоровић.

Како је оценио, свако мора бити свестан, без обзира којој политичкој оријентацији припадао, да о свом здрављу одговара лично. „Не може здравствени систем да издржи оно што други не прихватају, и чак сматрају да та болест и не постоји“, рекао је Тиодоровић.

Он је рекао да се здравствени систем мора посветити болеснима, са тегобама, и додао да се поставља питање какву сврху има тестирање. „Јер ако знате да су људи са клиничким знацима, па то је довољно да се успостави дијагноза“, рекао је он.

Извор: Тањуг