Свет

СТВАРИ СЕ КОМПЛИКУЈУ! Ово су нове тврдње: “У наредних 6 месеци биће одређена судбина човечанства”! Ево шта нас чека!

Преступна 2020. година донела је нашој цивилизацији много проблема економске, климатске и биомедицинске природе. Нема сумње да ће човечанство трпети пследице тога.

Врло је занимљиво знати две ствари: коначну цену која ће се морати да плати за одређене одлуке и правац развоја светске заједнице који ће преовладавати после кризе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор са Kалифорнијског универзитета Џаред Дајамонд већ дуги низ година спроводи истраживање на пресеку дисциплина као што су географија, биологија, физиологија и социологија.

Његово последње популарно научно дело било је посвећено томе како се људи носе са кризом и променама, темељно анализирајући највеће кризе у различитим земљама.

Професор је у мају ове године изразио мишљење о тренутној ситуацији у свету. Научник из САД-а идентификовао је три основна услова за превазилажење кризе: препознати њено постојање, преузети одговорност за донете одлуке и користити најбоље праксе у кризним ситуацијама.

Занимљиво је да под глобалном кризом он не мисли на пандемију, већ на комбинацију претњи по животну средину и недостатак ресурса. Уверен је да је ово озбиљнији проблем за човечанство.

Он каже да КОВИД-19 може постати прилика за уједињење земаља ради решавања глобалних проблема, својеврсни центар уједињења. То подразумева две опције за развој наше цивилизације:

  1. Земље препознају потребу за „тимским радом“ и заједно раде на стратегији за превазилажење глобалне кризе користећи одговарајуће најбоље праксе.
  2. Наставак “повлачења конца” од стране појединих земаља, ускраћујући важне информације и технологије како би стекли предност у односу на остале.

Професор каже да ће се у наредних шест месеци утврдити будућа судбина човечанства. Ако догађаји почну да се развијају према другом сценарију, дугорочно се све може завршити врло лоше.

 

Извор: Webtribune