Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Ердоган се повлачи, дошло је до потпуне промене плана! Ево шта се дешава!

Турска ће обуставити истраживање у водама око којих се спори с Грчком Турска ће обуставити трагање за нафтом и гасом у подморју спорних вода источног Средоземља које је нагло подигло војну напетост са суседном Грчком, рекао је у уторак један високи турски званичник

Председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је својим сарадницима да „оставе то по страни на неко време“, рекао је његов ;портпарол Ибрахим Калин турском телевизијском каналу ЦНН Турк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле недеље, Турска је саопштила да планира да отпреми истраживачки брод „Орук Реис“ и два помоћна брода да обаве истраживање до 2. августа јужно од грчких острва Родос, Карпатос и Кастелоризо. Сва та острва су близу обале Турске.

Та најава је наљутила Грчку и изазвала критике Сједињених Држава, Француске и других европских земаља.

– Грчка је екстремно реаговала.., као да ћемо окупирати острво Меис (Кастелоризо) – рекао је Калин за ЦНН Турк. Рекао је да је планирано подручје истраживања удаљено око 180 километара од тог малог острва.

„Ипак, наш председник је рекао да ‘пошто се преговори настављају, да видимо шта се дешава и оставимо ово по страни неко време’ „, цитирао је Калин Ердогана.

НАТО савезнице Грчка и Турска су у сукобу око права на експлоатацију у подморју Источног Средоземља.

Турска је оптужила Грчку да покушава да је искључи из коришћења потенцијалних налазишта нафте и гаса у Егејском мору и источном Средоземљу, тврдећи да границе мора за комерцијалну експлоатацију треба поставити „равноправно“ – на основу линије грчког и турског копна, а не укључивати грчка острва. Атина одговара да тај став Турске представља кршење међународног права.

Серхат Гувенц, професор међународних односа на Универзитету Кадир Хас у Истанбулу, рекао је да присуство Шесте флоте САД ради морнаричке вежбе у том подручју доприноси одлуци Турске да обустави истраживање, што је назвао „стратешким повлачењем“ Турске.

Ударна група носача авиона „Двајт Д. Ајзенхауер“ учествовала је у вежбама с грчком Ратном морнарицом од 24. јула до данас.

– То је био директан резултат америчког ангажовања, иако је порука била суптилна и никада није било отворене претње ни Турској ни Грчкој. Али, присуство тако застрашујућих и толико великих поморских снага САД даје јасну поруку да Вашингтон не може допустити да се криза између два савезника претвори у отворен сукоб – рекао је Гувенц.

Турски портпарол Калин је нагласио потребу за преговорима, рекавши да билатерална питања са Грчком треба решавати дијалогом, а не претњама кандидатури Турске за чланство у Европској унији.

Такође је предложио да „свако настави да ради на својим сопственим епиконтиненталним зонама и води заједнички рад у спорним областима“.

У Атини је портпарол грчке владе Стељос Пецас поздравио одлуку Турске. он је њену намеравану истраживачку мисију описао је као „незакониту“, али је додао да се нада да ће две земље моћи да воде садржајне разговоре.

– Ово је позитиван развој – рекао је Пецас приватној телевизији Скаи. „Желимо отворене канале комуникације с Турском и разматрање питања које мучи две стране већ дужи низ година: разграничење поморских зона. То је питање којем је, наравно, потребан одговарајући оквир да би било напретка“.

Та два историјска регионална ривала три пута су била на ивици рата од раних 1970-их година, због права на експлоатацију мора, власништва над једним ненасељеним острвом Егејског мора. Најозбиљнија конфронтација била је 1974. године, када је Турска извршила инвазију на државу Кипар, у Источном Средоземљу, после покушаја пуча присталица уније Кипра с Грчком.

Немачка је предводила дипломатско посредовање између две стране, а раније овог месеца била је домаћин састанка на којем су учествовали Калин и шеф дипломатске канцеларије грчког премијера. Тај састанак у Берлину открио је неколико дана касније турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Али у ствари „игру је променила америчка политика кориштења пословичног великог штапа у пословању с Турском и Грчком“, рекао је професор Гувенц и додао да „Немачка има мало средстава за заустављање поморског сукоба двеју земаља“.

Извор: Тањуг