Свет Србија

ТРАМПОВ УЛТИМАТУМ СРБИМА! Отерајте Кинезе из Србије или ћемо…

Из Амбасаде САД стигао званичан захтев да Београд стави на црну листу све кинеске компаније које угрожавају америчке економске интересе

Амерички председник Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије и тако нашу државу натера да се одрекне милијарди директних инвестиција које су од велике економске важности!

Из Амбасаде САД стигао је захтев да Београд стави на црну листу све кинеске компаније које угрожавају америчке економске интересе, а пре свега кинески технолошки гигант ‘Хуавеј’. Трамп је ову кинеску компанију, која послује и у Србији, ставио на црну листу у мају прошле године, забранивши америчким фирмама да користе њену технологију. Вашингтон сада очекује да Србија уради исто то, под фирмом ‘заштите од шпијунаже и крађе личних података грађана’!?!

Све је ‘на радару’

Како преноси Радио Слободна Европа, пословање Србије са Кином већ је ушло у ‘радар’ америчких дипломата. У Амбасади САД наводе да је за економску и националну безбедност Србије од пресудног значаја да пажљиво прати инвестиционе договоре који могу представљати ‘простор за пренос технологије, шпијунажу, крађу личних података грађана или компромитовање критичне инфраструктуре’.

‘Србија има разлога за забринутост за приватне информације које су на мрежи којом управља Народна Република Кина. ‘Хуавеј’ је уско везан за Комунистичку партију Кине, која, према кинеском закону, може приморати ‘Хуавеј’ да манипулише, омета или врши шпијунажу над информационо-комуникационим системима изван кинеских граница, у било којој земљи која користи своју технологију’, наводи се у допису амбасаде, додајући да се надају да фокус на безбедност мреже отвара могућности и за америчке ИТ компаније у Србији.

‘Главни циљ је заштита сигурности дигиталне инфраструктуре у Америци и охрабрење савезника, укључујући Србију, да то исто ураде’, подвлачи се у саопштењу Амбасаде САД.

Коментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић каже да је саопштење Амбасаде САД део глобалне америчке кампање за успоравање кинеског технолошког продора.

– Кина је у томе бар две године испред западних такмаца. САД настоје да компромитују ову технологију као опасност по националну безбедност Запада и земаља из њихове интересне орбите. У позадини свега тога је чињеница да САД због убрзаног истраживачког напретка Кине губе технолошки монопол, не само у области мирољубивих већ и војних технологија. Србија треба да води рачуна о сопственим интересима, при чему Кина представља важан ослонац наше спољне политике, посебно у вези са Косовом и нашим амбициозним стратешким развојним пројектима – наглашава Паић.

Забринути за себе

Политиколог Александар Павић, на другој страни, оцењује да би Американци и њихови савезници хтели да задрже монопол над глобалним надзором и прислушкивањем.

– Желе да спрече појаву других технологија које не могу да контролишу. ‘Хуавеј’ им смета и зато што је отишао даље у технолошком развоју у односу на америчке конкуренте. Нису Американци забринути за српске националне интересе. Да јесу, повукли би признање лажне државе Косово и престали би да притискају РС да се подреди сарајевским исламистима. Забринути су да ће Србија сарађивати са онима који нуде најбоље услове и квалитет и који не условљавају економску сарадњу са Србијом – закључује Павић.

Извор: Информер.рс