Регион

ТУЖНА ВЕСТ ЗА ЦЕЛУ БИВШУ ЈУГОСЛАВИЈУ: Преминула чувена глумица

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

„Знатижељна особа велике виталности и енергије.“

Глумица Зденка Хершак преминула је у Загребу у 92. години, потврдили су из „Гавелле“.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од почетка је била ведри дух Загребачког драмског позоришта, каснијег Градског драмског позоришта „Гавелла“, оптимистична и знатижељна, особа велике виталности и енергије, театар и живот схватала је као игру у коју се улази отвореног срца – истичу њене колеге из позоришта.

Зденка Хершак родила се у Загребу, 19. августа 1928. године. Одрасла је на загребачкој Савици, у свом родном граду завршила је Земаљску глумачку школу, након чега је две године била чланица студија Јадран филма.

Неке од незаобилазних представа у којима је играла су Држићев и Шкиљанов „Дундо Мароје“ из 1955., где је као Лаура на позорницу током осам година играња изашла 130 пута, затим легендарно Крлежино и Радојевићево „Краљево“, од 1970. до 1982. одиграно 173 пута. Наступала је и у другим позориштима у Загребу, те у Ријеци, Шибенику, Дубровнику…

Појавила се у више од 60 филмова и серија, а међу њеним најважнијим улогама су оне у филмовима „Кужиш стари мој“, „Сељачка буна 1573.“, „Догађај“, „Хоћу живјети“, „‘У раљама живота“, „Не дај се, Флоки“, као и у серијама „Наше мало мисто“, „Непокорени град“, „Смоговци“, ‘Путовање у Вучјак’, ‘Битанге и принцезе’.

Извор: srbijadanas.com