loading...
Регион

ТУЖНА ВЕСТ ЗА ЦЕЛУ БИВШУ ЈУГОСЛАВИЈУ: Преминула чувена глумица

Фото: pixabay.com

“Знатижељна особа велике виталности и енергије.”

Глумица Зденка Хершак преминула је у Загребу у 92. години, потврдили су из “Гавелле”.

Фото: Јутјуб

– Од почетка је била ведри дух Загребачког драмског позоришта, каснијег Градског драмског позоришта “Гавелла”, оптимистична и знатижељна, особа велике виталности и енергије, театар и живот схватала је као игру у коју се улази отвореног срца – истичу њене колеге из позоришта.

Зденка Хершак родила се у Загребу, 19. августа 1928. године. Одрасла је на загребачкој Савици, у свом родном граду завршила је Земаљску глумачку школу, након чега је две године била чланица студија Јадран филма.

Неке од незаобилазних представа у којима је играла су Држићев и Шкиљанов “Дундо Мароје” из 1955., где је као Лаура на позорницу током осам година играња изашла 130 пута, затим легендарно Крлежино и Радојевићево “Краљево”, од 1970. до 1982. одиграно 173 пута. Наступала је и у другим позориштима у Загребу, те у Ријеци, Шибенику, Дубровнику…

Појавила се у више од 60 филмова и серија, а међу њеним најважнијим улогама су оне у филмовима “Кужиш стари мој”, “Сељачка буна 1573.”, “Догађај”, “Хоћу живјети”, “‘У раљама живота”, “Не дај се, Флоки”, као и у серијама “Наше мало мисто”, “Непокорени град”, “Смоговци”, ‘Путовање у Вучјак’, ‘Битанге и принцезе’.

Извор: srbijadanas.com

loading...