Свет

УДАРНА ВЕСТ! Одобрен први лек против корона вируса у Европи

Издавање одобрења трајало је само недељу дана од препоруке Европске агенције за лекове

Европска комисија дала је условну дозволу за стављање у промет лека Ремдесивир, који је постао први медикамент за лечење Ковид-19 са дозволом на нивоу Европске уније.

У Бриселу наводе да је одобрење за Ремдесивир издато по убрзаном поступку након препоруке Европске агенције за лекове коју су усвојиле и државе чланице ЕУ 27.

Додаје се да је издавање одобрења трајало само недељу дана од препоруке Европске агенције за лекове у односу на уобичајених 67 дана колико је Европској комисији обично потребно да би одобрила неки производ.

Комесарка задужена за здравље Стела Кириакидес наглашава да је овим учињен значајан корак у борби против вируса.

– Чињеница да смо одобрење дали за мање од месец дана од подношења захтева, показује колико је ЕУ спремна да што брже реагује када се појави неки нови лек. Преврнућемо сваки камен покушавајући да обезбедимо ефикасно лечење или вакцину против корона вируса – изјавила је Кириакидес.

У Комисији наводе да је Ремдесивир сада дозвољен за условно стављање у промет што је један од механизама ЕУ направљених да би се осигурао рани приступ лековима потребним као одгово на хитне ситуације као што је тренутна пандемија.

Извор: Телеграф.рс/Тањуг