Србија

УДАРНА ВЕСТ! У овом српском граду хитно уведене нове ванредне мере

НОВИ САД – С обзиром на то да је епидемиолошка ситуација у граду врло озбиљна, Градски штаб за ванредне ситуације Града Новог Сада је доношењем нових мера покушао да спречи даље размере ширења епидемије. Он је претходно исцрпео скоро све мере из оквира својих надлежности осим мере формалног увођења ванредне ситуације, те из истог разлога из града апелују на грађане да се придржавају првенствено мера личне заштите, а затим осталих мера којима једино може да се избегне даље ширење заразе.

Апелујемо на грађане да носе маске, да држе одстојање једни од других и да сачувају себе, тако што ће штитити и друге. Градски штаб за ванредне ситуације биће у сталном заседању, а и даље ће пратити ситуацију у граду. У складу са тим ће евентуално бити и пооштраване мере уколико се постојеће не покажу довољно ефикасним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред важећих мера на територији Града Новог Сада, у периоду од 17. до 24. јула 2020. године, забрањено је коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара, као и организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација.

Ове две мере донете су данас приликом заседања Штаба, а уведене су превентивно како би се избегло увођење ванредног стања, које би веома неповољно утицало на привреду и економију града.

Подсећамо да су на територији Града Новог Сада, а у циљу спречавања даљег ширења епидемије заразне болести ЦОВИД -19, тренутно на снази, поред новодонешених, и следеће мере:

1. Обавезна употреба заштитних маски у свим затвореним просторима и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5м на територији Града Новог Сада.

2. Забрана организованог окупљања више од 10 лица на јавним просторима у затвореном простору и отвореном простору, уз обавезну физичку дистанцу од најмање 1,5м (са изузетком који се односи на рад привредних субјеката који не пружају услуге становништву, као и на рад државних органа и јавних служби).

3. Обавеза привредних субјеката који обављају угоститељску делатност да тежиште делатности преусмере на отворени простор, односно башту уз примену одговарајућих мера заштите.

4. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима који немају башту, као и ноћним клубовима на територији Града Новог Сада, на период од 6,00 до 21,00 час.

5. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима који имају башту (у затвореном делу објекта до 21,00 час, а у отвореном делу објекта (башти) до 23,00 часа).

6. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају делатност у трговинским форматима (тржни центри, хипермаркет, супермаркет, мини маркет…) и врше услуге, на период од 6,00 до 21,00 час (са изузетком апотека у обављању апотекарске делатности, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и шалтерске продаје хране из објеката који имају шалтер за шалтерску продају хране, а који су регистровани за припрему и послуживање хране (угоститељски објекти и кетеринг)).

7. Обавеза свих привредних субјеката који обављају делатност у трговинским форматима (хипермаркет, супермаркет, мини маркет…) да појачано врше дезинфекцију свих површина, посебно колица и корпи.

8. Ограничење броја лица која могу бити истовремено присутна у објекту у свим јавним затвореним просторима, односно објектима, као и у свим привредним субјектима који обављају делатност у трговинским форматима (тржни центри, хипермаркет, супермаркет, мини маркет…), угоститељским објектима, баштама и другим објектима где се врши продаја робе и пружање услуга, ограничава се број лица, и то тако да на свака 4 м2 може бити присутно једно лице.

На улазу у наведене објекте мора бити јасно истакнута површина и број лица која могу бити истовремено присутна у објектима

9. Коришћење купалишта „Штранд“ у Новом Саду организовано је на начин којим се обезбеђује безбедност корисника, а које подразумева ограничен број људи и поштовање мера заштите.

10. Обавезно коришћење заштитних маски, као и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5м приликом коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта, скејт паркова, фитнес мобилијара, односно теретана на отвореном, као и тартан стазе на кеју у Граду Новом Саду, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

11. Обавеза утврђена Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад“ Нови Сад да не дозволи улаз у возила јавног превоза особама које не користе заштитне маске.

12. Појачан рад свих јавних комуналних предузећа и јавних предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних површина у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана Града Новог Сада.

13. Обавезно мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне намене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објекте јавне намене.

14. Обавезна употреба заштитних маски за све посетиоце, продавце и запослене у Јавном комуналном предузећу „Тржница“ Нови Сад, на свим пијацама и вашариштима на територији Града Новог Сада.

Контролисање броја присутних на пијаци, односно вашаришту и по потреби онемогућавање даљег уласка грађана на пијацу, односно вашариште до успостављања прописаних мера физичке дистанце.

Обезбеђивање места за прање и дезинфекцију руку на пијаци и вашаришту. Онемогућавање присуства више од једног продавца за тезгом. Вршење појачане дезинфекције пијачног простора и вашаришта.

Обезбеђивање примене примене свих других неопходних мера у циљу спречавања ширења заразне болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 на свим пијацама и вашариштима на територији Града Новог Сада.

15. Обавеза пуне примене свих превентивних мера и мера личне заштите у свим приватним установама предшколског васпитања и образовања (мерење телесне температуре запосленима, родитељима и деци, појачано дезинфиковање просторија и др.)

16. Обавеза Градске управе за инспекцијске послове да организује рад тако да сви делови инспекцијских служби врше надзор над применом наведених мера из наредби Градског штаба за ванредне ситуације.

Извор: РТВ

Ознаке