Србија

УДАРНО! Кризни штаб ће данас одлучити: Ово би могла бити једна од нових мера! Ево о чему је реч!

Полицијског часа неће бити, али ће мере у борби против коронавируса бити драстично пооштрене. То се пре свега односи на Београд, где је последњих дана дошло до пораста броја заражених

О новим мерама данас ће расправљати чланови Кризног штаба за борбу против коронавируса. Један од предлога је и да се додатно скрати радно време кафића и клубова са 23 сата на 21. На дневном реду ће бити речи и о пооштравању контроле обавезног ношења заштитних маски, као и наплата казни за непоштовање мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Био сам за увођење полицијског часа! Али поштујем мишљење струке и поштоваћу све што они одлуче. Полицијски час не може да се уведе без увођења ванредног стања, а за то немам подршку Владе – рекао је председник Александар Вучић у свом јучерашњем обраћању јавности.
Ванредна ситуација.

Ванредна ситуација

Он је још једном замолио све грађане Србије да се понашају одговорно и поштују све мере јер „само тако можемо да спасемо животе људи“.

– Број пацијената на респиратору драстично се увећава свакога дана. Немамо више ниједно слободно место у болницама. Отворићемо још ковид-болница, али онда нећемо имати других болница. Нећемо имати места да лечимо пацијенте оболеле од других болести. Будите одговорни и према себи и према другима – апеловао је председник Вучић.

Због све више инфицираних, у 25 места у Србији је проглашена ванредна ситуација, а најгоре је управо у Београду. Према званичним подацима Министарства здравља, јуче је до 15 сати тестирано још 8.567 особа, од којих је 357 новооболелих.

– Од избијања епидемије до јуче тестиран је укупно 464.171 грађанин, а вирус је откривен код укупно 17.076. Тренутно су у Србији 3.173 активна случаја, у које спада и број пацијената на болничком, али и на кућном лечењу. На респираторима са тешком клиничком сликом налази се 118 пацијената. Нажалост, чак 11 особа је изгубило битку са ковид инфекцијом, па је укупан број преминулих сада 341 – наводе у Министарству здравља.

Домаћи стручњаци упозоравају да је ситуација веома озбиљна, да се болнички капацитети пуне, огромна је потрошња кисеоника за тешке пацијенте, па зато апелују на грађане да буду одговорни и придржавају се мера.

Лечење сад траје дуже

Директор Инфективне клинике у Београду др Горан Стевановић наглашава да су у овом таласу клиничке слике такве да траже дуготрајније болничко лечење!

– То су озбиљни болесници који захтевају две или три недеље лечења, док се на интензивној нези пацијенти задржавају и дуже од пет или шест недеља. То захтева и дуготрајнију терапију и то су разлози зашто су нам потребни додатни болнички капацитети! Трудимо се да идемо један дан испред епидемије и да нико од пацијената не остане без места у болници. Сасвим сигурно ћемо то успети у наредна два-три дана. Све остало у наредном периоду зависи од свих нас и поштовања мера – истиче др Стевановић.

Директор Земунске болнице др Драгош Стојановић истиче да повећана потрошња кисеоника говори колико је ситуација тешка!

Велика је потрошња кисеоника, а то нама клиничарима говори колико је тешка клиничка слика. За 10 до 20 одсто је сада тежа клиничка слика него у оном претходном периоду. Терапије има довољно, и од велике помоћи је то што је почела са радом привремена болница у Арени – истакао је др Стојановић и додао:

– Најтежи пацијенти нису само из Београда, већ из целе Србије. Наши капацитети су доста попуњени, велико је оптерећење за цео систем. Само кроз нашу установу дневно прође око 100 пацијената – рекао је Стојановић.

Извор: Информер.рс