loading...
Свет Србија

УДАРНО! Портпарол ЕУ открио: Споразум између Београда и Приштине ће бити потписан

Брисел — Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио да ће споразум Београда и Приштине бити “готов” онда када се обе стране договоре.

На питање Тањуга да ли се у овом тренутку у Европској унији ради на било каквом нацрту могућег споразума и ко је задужен за састављање тог документа – високи представник, специјални представник или земље чланице – Стано је рекао да се на папир ставља “све што се договори током састанака”.

Портпарол ЕУ Петер је објаснио да ће свеобухватни и првнообавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине “бити готов” и ”потписан” онога тренутка када се обе стране договоре о свим отвореним питањима и договоре да је могуће наставити нормализацију у оквиру потписаног споразума.

”У сред смо процеса који траје и у овом тренутку, на експетском нивоу. Разговора се о одређним темама, а на ЕУ није да коменатрише ко је шта рекао, ко износи које папире или саставља нацрте. ЕУ олакшава процес тако што ствара прорстор за обе стране да се договоре о свим отвореним питањима, а шта год се договори стави се на папир”, рекао је Стано на прес конференцији.

Петер Стано додаје да ЕУ као посредник у дијалогу неће улазити у сваки појединачни корак који се догађа током процеса разговора, нити прејудицирати његов исход.

”У питању је процес који се води на највишем нивоу и биће настављен у спетембру. У међувремену, имамо састанке експерата и не желимо да коментаришемо све што се током прцеса појави у медијима или кажу политичари”, наводи Стано.

Он додаје да су на дневном реду дашањег састанка експерата две теме: нестали и економска питања.

Портпарол ЕУ подсећа да је дијалог настављен након 20 месеци паузе и да је основна жеља ЕУ да доведе обе стране до договора о заједнички прихватљивим решењима за сва питања, како би нормализовали односе и то финализовали корз свеобухватни споразум.

Извор: ТАЊУГ

loading...