Регион Свет

УДАРНО! Сједињене Државе понудиле споразум Републици Српској

Фото: Јутјуб

Република Српска (РС) не може прихватити споразум са Сједињеним Државама јер у њега није укључена Полиција РС ни друге полицијске агенције у Српској, изјавио је српски члан Председништва БИХ Милорад Додик на посебној седници Народне скупштине РС.

Додик је истакао да се РС не супротставља САД, али да све што је мимо Устава и интереса РС и надлежности њених институција не може да буде прихваћено, преносе Независне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је указао да је у све три тачке о којима Скупштина треба да расправља угрожен витални национални интерес Републике Српске и да је у свим тим случајевима реч о покушајима скрнављења права РС и њених институција.

Он је објаснио да је образовање искључива надлежност ентитета, али да се сад покушава да се све што је везано за образовање пренесе на ниво БиХ.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, је рекао да није било прихваћено оно што су предложили у РС да би се меморандум спроводио путем надлежних полицијских тела.

Нагласио је да би Скупштина требало да подржи документ који је у складу с поштовањем људских права и да је РС у том смислу спремна на компромис.

У Бањалуци је у току посебна седница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици размотрити и изјаснити се о изјавама Додика о проглашењу одлука Председништва БиХ, усвојених без консензуса на седници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.

Реч је о три одлуке Председништва БиХ, које су донете прегласавањем српског члана Председништва – Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбедности у Савету министара и Министарства унутрашње безбедности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлука о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцењивање ученика (ПИСА) 2021.

Седница је заказана по Додиковом захтеву, који је ове три одлуке прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, а на основу појединих одредаба Устава БиХ и Пословника о раду Председништва БиХ.

Према Уставу, ако Додиков проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у парламенту Српске, оспораване одлуке Председништва неће имати учинка.

Извор: Тањуг; Д.К.