Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Банке су донеле одлуку: Од понедељка нова правила! Ево шта грађани треба да знају!

„Некоме ће значити продужетак рока отплате, јер му је месечна рата висока, али други ће желети да што раније заврши своју кредитну обавезу“, кажу у УБС за наш портал

Како би ублажила потенцијалне ефекте новог удара короне, централна банка је решила да већ сада предупреди најгоре. Подсетимо, усвојила је две одлуке како би грађанима олакшала услове отплате кредита, а које подразумевају рефинансирање зајма или дужи рок отплате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је нам је потврђено у централној банци, одлука ступа на снагу у понедељак, а услов је да је кредит одобрен до 18. марта. Пре него што видимо шта је највећа олакшица за грађане, за колико да очекују нижу рату и како могу најбоље да искористе ове опције, да истакнемо и ко нема право на исте:

– иако се право на олакшице односи на оне који имају потрошачке или кеш кредите, неће моћи сви да добију боље услове јер договор зависи од случаја до случаја (од ваше кредитне способности и ваше банке)

– олакишца нема на стамбене кредите

ни на дозвољени минус

Ипак, у Србији има највише кеш кредита, па ће и само рефинансирање многима да значи.

Рефинансирање умањује рату кредита
– Одлука НБС о продужењу једне групе кредита сигурно је добра за грађане који осете потребу да смање своју месечну обавезу. Она је и усмерена на ову групу клијената и у том смислу несумњиво је корисна као још једна мера у банкарском сектору која ће олакшати грађанима да прођу кроз последице које и даље изазива пандемија Цовид-19 – кажу за Телеграф Бизнис из Удружења банака Србије (УБС).

Грађани имају могућност да од банке затраже продужење трајања кеш кредита који су одобрени пре марта ове године. Продужењем важења за две године они могу да смање своју месечну рату и то је основна идеја ове одлуке коју је донела Народна банка, каже за наш портал генерални секретар УБС Србије Владимир Васић.

На примеру кредита у износу 500.000 динара, који је одобрен на рок од 83 месеца, са каматном стопом од 9,67%, то значи продужетак отплате за 24 месеца и смањење месечне рате за 1.293 динара, односно 16%

Како искористити?

– Ми увек сугеришемо грађанима да се прво обрате својој банци и да онда процене сопствену ситуацију. Некоме ће значити продужетак рока отплате, јер му је месечна рата висока, али други ће желети да што раније заврши своју кредитну обавезу. Тако да закључак не може бити исти за све – кажу нам у УБС.

Намена нових кредита је рефинансирање раније преузетих обавеза грађана, а из угла банака ова мера НБС омогућава банкама да изађу у сусрет потребама клијената а да то не представља додатно оптерећење за њихов капитал.

Тиме се смањује ризик и од раста проблематичних кредита.

Подсетимо, извршни одбор Народне банке Србије усвојио је две одлуке како би се грађанима олакшали услови отплате одређених кредита – Одлуку о допуни Одлуке о адекватности капитала банке и Одлуку о измени и допуни Одлуке о управљању ризиком концентрације по основу изложености банке одређеним врстама производа.

Банке сада могу да, без резервисања додатних средстава, продуже рокове на додатне две године у односу на досадашње рокове (до 7 година за кредите у току ове године, до 6 година у току 2021. године и до 8 година за потрошачке кредите одобрене за куповину моторних возила невезано за годину).

Извор: Телеграф.рс