Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Имате мање од месец дана да платите овај дуг

ВЛАСНИЦИ кућа, окућница и станова у Србији имају мање од месец дана да измире и трећу рату пореза на имовину.

Многи међу њима, међутим, уплатнице и даље испуњавају по прошлогодишњем обрачуну и не знају колико ће још дуговати свом граду или општини. Решења за порез на имовину у многим локалним самоуправама ове године „дебело“ касне. Ретки су порезници који су предухитрили пандемију короне и ванредно стање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо је то разлог што коначни износ својих обавеза грађани престонице још немају. Крајем прошле године Скупштина града је усвојила нове износе просечних цена квадрата по београдским зонама.

Према њима се утврђује пореска основица. Како незванично сазнајемо, решења за власнике квадрата у главном граду су спремна. Ускоро ће бити послата на адресе обвезника, тако да ће врло брзо и Београђани имати коначни обрачун ове обавезе.

Ни Нишијама још нису стигла решења, јер је обрачун у току. Нина Илић из пореске администрације каже да ће их грађани добити до краја августа и напомиње да у међувремену треба да плате рату по прошлогодишњем решењу.

У Новом Саду је прошле недеље почела подела, тако да они којима решење још није стигло на кућну адресу могу да га очекују ових дана.

Новосађанка Милица Матавуљ, међутим, каже да је решење добила пре неколико дана и да, када је реч о износу, готово истоветан оном од прошле године.

Почетком овог месеца почела је дистрибуција око 69.000 решења за порез на имовину и у Крагујевцу. У Градској пореској управи кажу да је већини грађана решење стигло на кућну адресу. Тврде да је од почетка године око 85 одсто становника већ измирило обавезе за полугодишњи порез за претходну годину. Дужници, како кажу, обавезе из новог решења о задужењу могу да измире и путем електронских уплатница.

У Тополи су власници некретнина износе овогодишњих обавеза добили током јуна. Како смо чули у овој општини, обрачун је завршен 2. јуна, а слање решења је почело 14. јуна. Стопа, па и основице остали су углавном на прошлогодишњем нивоу.

Извор: Новости.рс