Србија

ВЕЛИКИ РАСТ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ И ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ: Да ли ће Србија ЗАТВОРИТИ ГРАНИЦЕ?

Миланов наводи да пооштравање мера контроле на граничним прелазима за сада није у плану.

Пооштравање мера контроле на граничним прелазима у Србији за сада није у плану, каже гранични санитарни инспектор Раша Миланов и додаје да се од почетка епидемије корона вируса на граничним прелазима примењују адекватне мере контроле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да се нашим и страним држављанима по уласку у Србију уручује здравствено упозорење у коме су, на српском и енглеском језику, дате инструкције како да се понашају у случају да имају неке од симптома корона вируса и наведене адресе и бројеви телефона Завода за јавно здравље и Института за јавно здравље у Србији где би та лица могла да се јаве, уколико имају било какве тегобе.

То, подсећа Миланов, не важи за држављане Црне Горе којима је, уколико из Црне Горе долазе у Србију, одређена обавезна мера самоизолације у трајању од 14 дана, на основу процене тренутне епидемиолошке ситуације у региону.

Миланов наводи да пооштравање мера контроле на граничним прелазима за сада није у плану и додаје да се здравствени прегледи путника на границама врше само по потреби, односно уколико путник показује симптоме корона вируса.

У том случају, појаснио је, гранични санитарни инспектор заједно са епидмиологом из најближег Завода или Института за јавно здравље које гравитира том граничном прелазу, обавља разговор са таквим путником и на основу његовог здравственог стања доноси се одлука о даљем поступању.

– Уколико путник показује симптоме карактеристичне за Ковид 19 свакако ће, по препоруци епидемиолога, добити решење од граничног санитарног инспектора да се јави надлежној установи у месту боравка ради даљег лечења или би био непосредно упућен у установу за изолацију и лечење – појаснио је Миланов.

Навео је да се о зараженима који долазе у нашу земљу унапред могу добити подаци од нашег дипломатског представништва у земљи из које путник долази, затим здравствених институција те земље, али и од самих путника.

– Сами грађани могу да најаве долазак и кажу да имају симптоме ради добијања информације како да се понашају – додао је Миланов.

Извор: Танјуг