Србија

ВЕСТ ДАНА ЗА ГРАЂАНЕ! Радницима други круг помоћи и исплата још три минималца?

Нов предлог привредника.

Због отежаног пословања влади предложен нови сет мера, који подразумева и додатни мораторијум на отплату кредита, али само за најугроженије секторе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Привредници предлажу да се у другом кругу помоћи још три месеца настави са исплатом минималне зараде за раднике и да мировање у отплати кредита остане на снази. Али само за најугроженије секторе. Претходне мере владе су се показале као ефикасне и погодиле су мету тако што су приватном сектору олакшале пословање и сачувале радна места. Али будући да пандемија не посустаје, држава ће морати да им убризга нову финансијску ињекцију.

Зоран Дракулић, председник пословног клуба Привредник, каже да дефинитивно знамо да нећемо имати скори опоравак привреде и да ће криза потрајати. Он сматра да би нови пакет мера требало да буде на нивоу претходног, уколико буде новца.

– У овом тренутку не треба гледати обим задуживања. Приоритет је да се привреда одржи, а не штедња. То је рекла и Ангела Меркел. Све државе ће повећати јавни дуг и то је неминовност – наводи Зоран Дракулић.

Он додаје да би требало наставити са покривањем још три минималца и додатним мораторијумом на отплату кредита, али да то у другом кругу доделе помоћи буде селективније.

Када је реч о кредитима за ликвидност, Дракулић каже да су они углавном коришћени за репрограмирање дугова, и то добрих фирми.

Корпоративне обвезнице, које су такође биле једна од мера у првом кругу, добрим приватним компанијама би помогле да се додатно развију. Али све зависи од тога за шта ће користити. Та средства ће углавном да оду великим јавним предузећима, попут „Ер Србије”, која ће имати губитак од 150 милиона евра, или ЕПС-у.

Топлица Спасојевић, председник ИТМ система, наводи да су претходне мере дале добре резултате и слаже се да при креирању новог сета треба бити селективнији. Он предлаже да одлагање пореза и доприноса на зараде и исплата минималца за раднике буде усмерена само на најугроженије категорије и извозно оријентисане секторе. Пре свега мисли на пољопривреду која са 15 одсто учествује у нашем БДП-у, потом транспорт, туризам…

– Народна банка Србије би требало да продужи мораторијум у отплати кредита, али само онима којима је то неопходно, као што су рецимо хотелијери. Није реално да се ништа не враћа. Добили смо мало предаха и нови сет мера би требало да се односи на наредна три месеца – каже Спасојевић и наводи пример Словеније која је хотелијерима обезбедила плате до краја године.

Саговорник Политике сматра да би требало наставити и са кредитима за ликвидност за које гарантује држава и са кредитима преко Фонда за развој.

Што се тиче емитовања корпоративних обвезница он каже да ми немамо развијено тржиште и да је ова мера намењена за јавна предузећа.

Небојша Атанацковић, из Уније послодаваца Србије, уверава да ово удружење има обећање из Владе Србије да ће ускоро изаћи са новим сетом мера. Он подсећа да се помоћ у виду покривања минималне зараде запослених показала као успешна. Захваљујући томе очувано је милион радних радна места и готово да није било отпуштања стално запослених.

– Али чињеница је да су се пријављивала и предузећа којима то није било неопходно, која су и без тога могла да преживе. Зато више не би требало линеарно делити помоћ, већ је усмерити ка најугроженијима. То се намеће као неопходност у туризму, угоститељству и уопште сектору услуга. Трговци храном су све време добро радили, чак су можда имали већи промет и њима наравно помоћ није потребна. Али је зато продаја беле технике и аутомобила потпуно стала, тако да је тај део трговине у проблему – објашњава Атанацковић.

Он сматра да ће у зависности од прилива буџетских прихода, вероватно бити разматрана и могућност пореских растерећења.

Извор: Политика/Ало