Србија

ВИРУСОЛОГ АНА БАНКО ОТКРИЛА СВЕ! Лоше вести: Ево зашто вирус неће нестати!

Вирусолог Ана Банко рекла је да о коронавирусу и даље постоји доста непознаница, али и да су многе ствари откривене од тренутка када се појавио.

„Знамо за које се рецепторе веже, да се не насељава само у респираторним ћелијама, него да долази у контакт и са многим другим. У последњих недељу дан видимо да показује и неуроинвазивност, односно компликације на централном нервном систему и то је све оно што се у току ове пандемије открива“, рекла је докторка Банко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нас увек плаши оно што је непознато, наводи докторка, и напомиње да се приближавамо и периоду када ћемо добити и вакцину.

Истиче да је вирус исти као као на почетку епидемије, онај који се појавио у Кини и изолован у јануару. Тај вирус, како каже, показао је тенденцију промене када прелази из једног домаћина у други, али да те промене нису довеле до забрињавајућег степена мутације.

Према њеним речима, од почетка пандемије показале су се бројне заблуде о вирусу, јер је за научнике био нови инфективни агенс.

Шта смо научили

Као прву највећу заблуду о коронавирусу, докторка Банко је издвојила да асимптоматски носиоци не постоје, што се показало да није тачно.

„Студије које су мериле концентрацију вируса у респираторном тракту између асимптоматских и симптоматских носиоца показале су да је та концентрација скоро подједнака, било да су у питању деца или одрасли. Тако да су они једнако опасни за околину, рекла бих и више опасни, јер нису свесни да су инфицирани“, навела је докторка Банко.

Затим, да вирус смањује вируленцију, односно да губи способност за оштећивање ћелија. Докторка наводи да то ни у једној студији до сада није показано.

Једна од заблуда била је и да ће вирус нестати.

„Овај вирус је показао изузетну адаптилну способност на човека и ми данас причамо о хуманом вирусу, што значи да он не може тек тако да нестане“, рекла је докторка.

Такође, прича да ће вирус нестати када се повећавају темпаратуре и УВ зрачење не стоји, јер вируси као обавезни интраћелијски организми могу да преживе само у нашим ћелијама, каже докторка Банко и понавља да вирус подједнако циркулише и на јужној и на северној хемисфери.

Према њеним речима, испоставило се и да је оптимизам да ће колективни имунитет бити створен брзо и да ће трајати дуго, нажалост једна од великих заблуда.

Извор: Курир.рс/РТС

Ознаке