Србија

ВУЧИЋ БЕСАН: Сведоци смо најбруталнијег политичког насиља десничарских и профашистичких екстремиста

„Синоћ у Београду били смо сведоци најбруталнијег политичког насилља у последњих неколико година, били смо сведоци бруталног политичког насиља. Србија у претходних осам година, за разлику од неких ранијих времена, у потпуности је поштовала слободу окупљања, другачијег мишљења, и никада није угрозила то право својим грађанима. Синоћ, иако су неки то покушали да правдају причом о корона вирусу, били смо сведоци агресивног политичког протеста, а након тога, у супротности са свим актима, догодило се то да су лица десничарске орјентације, а нема никакве сумње да је на скупу било и оних који су били ту због короне и незадовољства због тога“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је обелоданио да за викенд ипак неће бити полицијског часа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Obraćanje predsednika srbije Aleksandra Vučića.

Obraćanje predsednika srbije Aleksandra Vučića.

Posted by Blic on Wednesday, July 8, 2020

– Полиција се понашала достојанствено, и одговорила тек када су лица заузела хол парламента. Екстремисти десничарских и како се сами називају профашистичких орјентација, напали су Скупштину Србије, ушли у Скупштину Србије, више сати брутално нападали припаднике полцијских снага, вређали их, каменовали и тукли – рекао је Вучић.

Како је додао Вучић „посао полиције свуда је да заштити државне објекте, не постоји земља где је тако нешто могуће чинити некажњено“.

– Ту није био крај, тај скуп је био добро организован. Истина, подбацио је и део наших служби, тек касније смо видели да је ту било и других уплива, па и страног фактора. Суочени са свим тим, полиција је преузела стваи у своје руке, и растерала демонстранте. Пристојни и фину људи су се сами склонили. Неколико стотина лица је учествовало у немирима, пет полицијских аутомобила је уништено, повређена су 43 полицајца, један има фрактуру лобање – рекао је председник Србије.

Како је истакао Вучић „полиција је по први пут за последњих осам година реаговала“.

– Пуштали смо их и када су са тестерама упадали у РТС. Ово је било немогуће, бацали су каменице, молотовљеве коктеле… Ти људи нису коворили о корони, већ о некаквој издаји, мигрантима, 5Г мрежи, мигрантима… Није први пут да су направили инцидент, то су и најављивали и раније. То су најављивали и за 20. јун, дан пред изборе, и након тога, а онда су дочекали прилику и да то ураде. Нанели су огромну и материјалну штету, и штету угледу Србије. Најсмешније је да погледате како неки либерални медији из региона, и неки појединци, како хвале Љотићевце и стају на страну оних који су упадали у Народну Скупштину, који траже да не буде никаквих разговора о КиМ, да прогласимо Галилеја и Џордана Бруна лудацима пошто је земља равна плоча – рекао је Вучић.

Нећемо им дозволити да униште мир и стабилност у Србији

Према његовим речима „све то им не смета, већ да направе тежак увод за оно што нам предстоји, и да не можемо да будемо снажни онолико колико бисмо били на преговорима у Паризу и у Бриселу“.

– Разумем политичке фрустрације оних који нису ушли у парламент, који сваку смрт доживљајавју као шансу за њих, али никоме нећемо дозволити да уништи мир и стабилност у Србији. То нећемо дозволити ни онима унутра, ни онима споља.

Председник Србије се осврнуо и на појединце.

– Желео би да укажем на бројне лажи и неистине којима смо сведоци већ неколико десетина сати. Синоћ је као херој представљен човек који је преминуо од короне. Реч је о ноторној лажи, да није било респиратора. Лекари су користили и инвазивне и неинвазивне методе, борили се до последњег секунда. У Земунској болници, никада нам није недостајао ниједан апарат. Постоје сви протоколи о лечењу. Реч је о лицу лоше прошлости, са кривичним делима. Друго лице је Слоба робија који се представља као пољопривредник из Пазове, иначе је са Новог Београда и вишеструко осуђиван.

Извор: Блиц