Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ ИЗ БРИСЕЛА: Ево шта је поручио…

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије из Брисела.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са шефом дипломатије ЕУ Жосепом Борелом. Билатералном састанку Вучића и главног ЕУ преговарача у дијалогу Београда и Приштине Борела присуствовао је и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Бриселу су пред овај састанак поручивали да ће се на столу наћи „сва отворена питања“ у односима две стране и да су она претходно договорена на видео конфренцији 12. јула.

О полицијском часу и стању са корона вирусом

Председник Србије је напоменуо да је изузетно забринут тренутном ситуацијом са епидемијом у земљи и додао да би полицијски час могао да реши ову ситуацију. Моли грађане да буду дисциплиновани и да се придржавају свих мера које се препишу.

Поносан сам на грађане Србије

Будући да је забележен највећи економски раст у региону и да је Србија у напретку што се тога тиче, председник је рекао да је изузетно поносан на грађане Србије што је успела у томе и навео да је Србија најбоља такорећи и у Европи по стопи економског раста.

Није лепо слушати да смо ми зликовци

Хоти је после састанка изјавио да за неколико недеља очекује обавезујући споразум.

– Наравно да није било речи о томе. Он је 20 пута поновио „две земље“, а ја да је то „једна земља“ и аутономна покрајина – изјавио је Вучић за ТВ Пинк и наставио:

– Није ми било лепо да седим преко пута Хотија и да слушам како су они жртве, а ми зликовци – додао је председник Србије.

View this post on Instagram

"Imali smo ne lake sastanke u Briselu, naša i albanska delegacija razgovarale su o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na samitu u Briselu i Parizu. Govorili smo o nestalim osobama i interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji. Ovde pregovaramo i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama Evrope koje su priznale Kosovo. Mislim da smo se dobro pripremili za sastanak, da smo ga dobro vodili i da smo na najbolji način zastupali interese Srbije. Bili smo ozbiljni, odgovorni i videlo se tokom dijaloga da smo zaista došli da razgovaramo i da napravimo napredak." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Разговор о три битне теме

– Разговарали смо о два или три питања која смо договорили на претходна два самита. О несталим особама, о интерно расељеним лицима и економији. Несталих има 1643 или 1644, зависи од евиденције, од тога је 540 Срба и неалбанаца. Ми смо рекли да Србија никад неће да штити било кога и да је важно да свако буде сахрањен. Ми смо спремни заједно са њима да одемо на свако место где они кажу да се налази нечије тело, али то право желимо и ми да имамо. До сада нисмо имали приступа више локација за која тврдимо да се налазе тела. Они су тражили да се отворе архиве државне безбесности, ми смо тражили да се отворе архиве такозване ОВК, а они су на то реаговали као да смо тражили да населимо простор на Меркуру или Венери – рекао је председник Србије.

Што се тиче расељених лица, он је нагласио да се нада се да ће успети да се пронађе решење.

– Надам се да ће људи који желе да се врате имати обезбеђену пуну сигурност. Трећа ставка о којој смо разговарали је питање економије, неки су дошли да разговарају о ратној одштети, али рекао сам да не можемо о томе да разговарамо. Рекао сам да нађемо начин, да направимо трговински споразум који одговара и једнима и другима, ми имамо шта да понудимо Приштини, надам се да ће они нама имати у будућности шта да понуде, али да то учинимо на такав начин и уз такав споразум да ми њих не признајемо као државу – објаснио је председник.

О разговорима на састанку – наставак следеће среде

-Разговори о несталима и расељенима настављају се следеће среде на техничком нивоу. Биће тешко, јер ми не преговорама само са Албанцима, већ и са ЕУ и најмоћнијим европским земљама. Албанци су тражили да отворимо полицијске архиве, ми смо заузврат тражили да онда они отоворе архиве ОВК – рекао је Вучић после састанка.

– Потрудио сам се да сваки пут говорим да је једно земља, а друго аутономна покрајина. Неки су дошли не да разговарају, већ да искористи сваку могућност да гура српске интересе под тепих – изјавио је Вучић за Пинк.

Он је додао да ће најтеже бити питање имовине, које је на дневном реду у септембру.

– Албанци су тему економије схватили као питање ратне одштете, што смо ми одбили да разговарамо, а интерес нам је да направимо што више споразума о сарадњи у економији – додао је Вучић.

– Биће тешко, јер ми не преговарамо са само Албанцима, већ и са ЕУ и најмоћнијим европским земљама – додао је он.

Председник о протеклом састанку

– Албанци су тражили да отворимо полицијске архиве, а ми смо заузврат тражили да онда они отворе архиве ОВК – истако је председник на почетку обраћања и додао:

– Разговори о несталима и расељенима настављају се следеће среде на техничком ниову – рекао је Вучић.

Извор: srbijadanas.com