Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Ево шта је поручио…

– Србија је Србија је данас претекла Немачку по броју тестираних људи на корона вирус – рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући у Дневнику РТС. – Постали смо четврта или пета земља по Европи по броју тестираних пропорционално на 100.000 становника. Испред нас су Швајцарска, Аустрија, Луксембург и још једна земља

Он је истакао да је Србија донела другачију одлуку у односу на друге у региону, Хрватску, Бугарску, јер жели да идентификује болест и да се брине за здравље и животе људи, а не за политичке бројеве и наклоност становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када тестирате много, наравно да ћете имати више болесних. Наша жеља је да покажемо да ћемо огромним тестирањем да заштитимо људе. Идемо на максимално тестирање, на жестоки клич са короном. Имамо ПЦР тест, брзи су непоузданији. Уз све то, ми желимо да сачувамо људе. Ми смо открили 426, али да смо тестирали као Хрватска 1.000 или 2.000, ти људи би умирали. Ми се не представљамо као бољи. Зато ћемо ићи до 12.000 тестираних дневно. Покушаћемо да смањимо број тешких случајева.

„Београдске болнице су пренапрегнуте, али ће издржати“

Вучић истиче да је нормално да су сви људи забринути за своје породице, своју будућност, своју децу и то је природна реакција.

– Хајде да погледамо чињенице, а не да реагујемо емотивно. Јуче смо тестирали скоро 12.000 људи. Проценат заражених пре четири дана био је значајно већи. Данас је хоспитализовано око 480 људи, а 540 је пуштено кући. И даље је страшан притисак на болнице, посебно у Београду. Упркос пренапрегнутости болница, Београд може да издржи. Београдске болнице могу да издрже, ту је највећи број заражених. Када имате више отпуштених него примљених, знате да ваш здравствени систем то може да поднесе – рекао је Вучић.

Он је истакао да су на основу догађаја од пре неколико и више дана разлози за огроман пораст заражених у Беогаду, Новом Саду и другим градовима.

– Очекујем да број на респираторима може да иде на до 250 и да онда кренемо да смањујемо број. Чак 958 респиратора имамо у магацину у Крњешевцима. Стиже још, дакле то је укупно 1.030 респиратора. Планирамо да правимо ковид болнице. Једна ће бити до 1. децембра готова. Ми морамо бити спремни да заштитимо наше људе, улажемо огроман новац – нагласио је председник Србије.

„Очекујемо пад броја заражених“

Вучић је поручио да верује да ће наредних дана епидемиолошка ситуација у Србији бити боља и да ће почети да се смањује број заражених корона вирусом.

– Верујем да ћемо наредних дана кренути са смањењем броја заражених. У претходних пет, шест дана нисмо имали догађаје који би могли да повећају број заражених, посебно не у Београду и Новом Саду, као најпроблематичнијим местима. Епидемиолошка ситуација се смирила и у Новом Пазару и Тутину. Мислим да ће полако, можда за још један дан, кренути смањивање. То су јасне закономерности, нема ту случајности или да је неко баба Ванга – имате догађаје који до нечега могу да доведу или немате такве догађаје. Кад их нема, ситуација ће бити боља – рекао је Вучић

Додао је да ће Србија свакако да обавља још више тестирања.

Вучић каже да је сваки живот који је изгубљен ужас и трагедија за породицу и да тим људима ништа не може да врати најмилије, али каже да је на држави да обезбеди најбоље услове, болнице, највише транспортних респиратора, стабилних респиратора, као и редовне плате и пензије медицинским сестрама и лекарима, којима су већ увећане плате у априлу, али и пре тога.

Говорећи о вакцини против корона вируса, председник Србије је рекао:

– Трудићемо се да добијемо вакцину што пре, да будемо у првих 20 земаља у свету која ће добити вакцину. У тренутку добијања вакцине 15 дана прави разлику. И све ћемо то да платимо, све ће то држава да плати.

„Ако не одемо на разговоре са Приштином, бићемо проказани“

Вучић је истакао да ће Србија у неком тренутку бити притиснута у преговорима о Косову и Метохији, али и поручио да ће заштитити земљу, а не себе.

– Око КиМ сви хоће да Србија призна независност. Ако не одемо на разговоре, бићемо проказани. У неком моменту ћемо бити притиснути. Ја сам политички ветеран и знам какве су последице по мене, али заштитићу земљу, а не себе. Мене интересује воља народа, а не воља силе и насилника. Нећу да се додворавам никоме – подвукао је он.

Вучић је подсетио да је данас 10 година од када смо изгубили пред Међуанродним судом правде.

– Нећу да ми држе предавања они који су одговорни, мени и људима који се боре. Потцењују нашу делегацију. Тамо је отишао директор Војне обавештајне агенције генерал Владиша Владисављевић. Не зна он, који има огромно искуство? Ти људи се боре за Сбрију на сваком месту, кораку, боримо се везаних руку, не спреда везаних, већ позади, И тако се боримо и са свим тим – рекао је он.

– С друге стране, погледајте притиске у Пазару и Сјеници. Никада све власти заједно нису урадиле за све ове године колико смо ми урадили за те градове од 2012. Политички екстремисти ће нас увек оптуживати када будемо помагали Републику Српску, али то је наша обавеза и наше право. Ми у Новом Пазару градимо нову болницу, 35 милиона евра ће на крају да изађе клинички центар, а они ту ни ексер нису закуцали. Дивне су биле сцене када су Бошњакиње давале храну и ручак нашим војницима који су били тамо, лекарима који су отишли тамо да им помогну. Хвала за то што сте радили и не наседајте на лажи. Сви хоће да Србија призна незавнисност Косова. У једном моменту ћемо бити притиснути, али ја сам политички ветеран, заштитићу земљу, а не себе. То могу да вам обећам. Мене интересује воља народа, а не насилника – рекао је председник.

Влада ће бити формирана до краја августа

– Почео сам да радим на томе. До 1. августа иде формирање покрајинске скупштине, тј. верификација мандата, а република до 3. или 4. августа, тако да се формирање владе очекује до краја августа – закључио је Вучић.

Извор: Блиц

Ознаке