Србија

За само 6 дана у болницама чак ТРИ ПУТА ВИШЕ ЉУДИ НА РЕСПИРАТОРИМА, ево зашто је овај податак ДРАМАТИЧАН

Поред четири смртна случаја од корона вируса у последња 24 сата, те 272 новооболелих, податак који изузетно забрињава свакако је онај да се на респираторима данас налазе чак 73 пацијента или скоро 75 одсто више него дан раније када их је било 42!

Ово је највећи број особа на респираторима још од 29. априла, када их је било 78, док лекари као један од најцрњих дана памте 12. април када је на ове апарате у болницама широм Србије било прикључено 146 особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је дошло до праве „експлозије“ короне, као и да нема говора о томе да је вирус ослабио и да не изазива више тешке последице, сведочи и податак да смо пре само десет дана имали скоро четири пута мање људи који су били прикључени на респираторе, а да је данас три пута више људи на респираторима него пре само шест дана!

Како је својевремено изјавио епидемиолог др Предраг Кон „шансе пацијената који су на респиратору да се изборе са корона вирусом је 60 до 70 одсто“.

А још песимистичније прогнозе имао је др Бранимир Несторовић.

– Ако немате респиратор, умирете за пола сата. Организам не може да се избори. И код грипа се употребљавају респиратори када за тим има потребе. Плућа су преплављена течношћу и респиратор помаже да се ваздух убацује у плућа. Једини проблем је јер респиратор вештачки убацује тај ваздух и поред те воде. 0д 30 до 50 одсто људи на респиратору умру и то није тајна – истакао је пре пар месеци др Несторовић.

Извор: Блиц