Здравље

ЗАБОРАВИТЕ НА ДРУГИ, А СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ТРЕЋИ И ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНЕ: Лекар из Енглеске шокирао, ево ко је први на удару

Водећи лекар из Бирмингема упозорио је да се земља може суочити са четири таласа коронавируса – и нагласио страшну штету за медицинску професију.

Шаби Ахмад, консултант из области урологије рекао је да се плаши да ће становништво у Великој Британији „морати да научи да живи са вирусом“, а да вакцина још није доступна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада је саопштила да се први талас ЦОВИД-19 у Великој Британији ближи крају – епидемија која је коштала скоро 50.000 живота.

Али Ахмад који ради у болници Сендвел, рекао је да верује да би нови таласи могли уследити током месеци и потенцијално година које су пред нама.

„Биће други талас, трећи талас и четврти. Ово неће нестати“, каже он.

„Надамо се само да се ово не претвори у озбиљна стања и укључује пријем у болницу, пријем на интензивној нези као што смо имали у марту“.

„Вирус ће се наставити кретати на различите начине и средства.Треба само да научимо да се заштитимо.“

Ахмад, који лечи пацијенте оболеле од рака, рекао је да је схватио да је већина из БАМЕ заједнице (Црнци, Азијати и мањне), коју је вирус несразмерно погодио.

„Оно што знамо је да је од 40 лекара који су умрли, 38 било из заједнице БАМЕ“, рекао је.

„А од умрлих радника мислим да је 80 процената било из заједница БАМЕ. То ми говори да постоји проблем“.

„Већина умрлих људи, било да су то лекари, медицинске сестре или други здравствени радници, била је у примарној нези, а не у болничким условима.

„Сви знамо да је примарна нега била најмање заштићена група, без заштитне опреме, без много упутстава око личне заштитне опреме.“

На питање зашто верује да је вирус опаснији за заједницу БАМЕ, додао је. „То је веома занимљиво и веома тешко питање. На жалост, немам одговор.

„Једна ствар коју могу да вам кажем је да већина ових БАМЕ људи ради на првом месту, у областима где би заразе добиле више него други, било да је то акутна медицинска служба, примарна нега, домови за негу, старачки домови“.

„И наравно да нису били прописно заштићени, нису имали праве ствари да их заштите. А онда би седеле патке за смртоносни вирус. “

Навео је бројке које показују драматично мањи број смртних случајева међу медицинарима у САД-у и рекао: „Дакле, једина разлика између ова два места је у томе што они тамо имају бољу заштиту.“

Ублажавање карантина довело је до велике гужве на плажама, парковима, па чак и центру града Бирмингема прошлог викенда.

Ахмад, председник Удружења алумнија Дов-а и старији извршни члан Удружења пакистанских лекара у Европи, рекао је: „Све ово је било забринуто због свих ових марша и вруц́ине које су однеле хиљаде људи на плаже.

Доктор је из прве руке видео разорне ефекте ЦОВИД-19 – изгубивши ујака од вируса.

„Имао сам пуно блиских колега (у струци) који су били на респираторима и лично познајем пуно људи који су умрли“, каже Ахмад.

Извор: Курир.рс/birminghammail