Србија

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ТВРДЊЕ ДР ПЕЛЕМИША : Нема правила, умиру нам и особе од 30 година

„На данашњи дан регистровано је 20. 894 потврђењих случајева корона вируса. Од последњег извештаја тестирано је 7.955 особа од којих је 396 позитивно. На респиратору је 187 пацијената, а до данашњег дана је тестиран 550.091 грађанин. У последња 24 сата, преминуло је 11 особа. Укупан број преминулих је 472. На данашњи дан хоспитализовано је 4.735 пацијената“, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Новинаре је занимала узрасна доб преминулих, те у ком је животном раздобљу највише преминулих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На претходним конференцијама сте имали податке о оболелима и умрлима. Наравно да се број умрлих померио ка млађим животним добима – истакао је инфектолог Мијомир Пелемиш, те додао да сада нема податке испред себе.

Он је рекао да је дошло до померања и да умиру особе чак и са 30 година.

– Наравно да је остало оно што сам причао – сви могу да се заразе, и жене, и деца и мушкарци. Исход болести је другачији у различитим стањима и узрастима – додао је Пелемиш.

Гојковић: Ускоро тестирање и на приватним клиникама

Гојковић је говорећи о приватним клиникама за ПЦР тестирање истакао да постоје критеријуми, те да је у ПЦР тестирању материјал изузетно инфективан.

– То не могу да раде обичне лабораторије, постоје правилници везани за просторије, обученост кадра и одлагање медицинског отпада, како не би дошло до контаминације. Што се тиче самих серолошких анализа, оне не захтевају тако значајан потенцијал у људству и инфрасктруктури. Мислим да ће се ускоро део приватних лабораторија прикључити – истакао је Гојковић.

Извор: Блиц