Србија

Зашто је „ЕКСПЛОДИРАЛА“ КОРОНА У БЕОГРАДУ? Крајем маја имали смо 6-7 заражених на дан, сада скоро 300 ЗА 24 САТА

Крајем маја и почетком јуна корона вирус у Београду је био скоро потпуно угашен, током десетак дана број новозаражених у престоници скоро по правилу био је једноцифрен, да би надлежни сада обелоданили да почетком јула у нашем главном граду имамо скоро 300 новооболелих од короне за само 24 сата!

Другог јулског дана, када је у Србији регистровано 359 нових случајева корона вируса, према речима председника државе Александра Вучића „чак 82,5 одсто заражених било је управо из Београда“. Или њих 296!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су Министарство здравља и Институт „Батут“ још 10. јуна престали са објављивањем заражених по градовима, на сајту цовид19.дата.гов.рс и даље је могуће видети статистику за претходни период. А тамо стоји да Београд никада није имао тако црне дане као што је био случај сада почетком јула.

Наиме, пре већ поменутих једноцифрених резултата, последњи велики скок оболелих имали смо 30. априла са 90 заражених у једном дану, а рекорд је све до сада био 16. априла са 132 нова корона случаја у Београду у року од 24 сата. Међутим, то су далеко ниже бројке од ових обелодањених пре два дана.

Али, шта се то десило тако драматично у Београду у ових месец дана да је дошло до праве „експлозије“ короне? Како период инкубације траје до 14 дана, потребно је вратити се мало уназад у односу на почетак јуна када је забележен први пораст броја новозаражених.

* Прво су 22. маја отворене границе, па више за улазак у Србији нису били потребни негативни налази на корона тестовима, ни за наше грађане, ни за странце.

* Недуго затим почели су да се враћају академци у студентске домове, како они из других крајева Србије, тако и из Републике Српске и Црне Горе.

– У Београд је дошло 10.000 студената са стране, они су сигурно донели вирус из области из којих су дошли – рекао је тада проф. др Бранислав Тиодоровић.

* Од 1. јуна дозвољено је играње фудбалских утакмица са публиком, организовање матурских вечери, екскурзија, окупљања до 1.000 људи на отвореном…

* Десетог јуна на стадиону Партизана одигран је „вечити дерби“ пред више од 15.000 гледалаца, у тренутку док се скоро све европске лиге играју пред празним трибинама.

* Од 11. јуна дозвољено је окупљање до 500 људи у затвореним просторима, што је аутоматски значило отварање ноћних клубова и сплавова у пуном капацитету.

* Пре и после избора који су одржани 21. јуна организовани су многи, мањи или већи скупови, међу којима је вероватно био највећи онај СПС на Ташмајдану.

Као скуп свега што се догодило у тих месец дана, те новог разбуктавања короне, јуче је уведена ванредна ситуација у Београду, кафићима, клубовима и ресторанима је ограничено радно време до 23 часа, маске су постале обавезне у градском превозу, али и свим затвореним просторијама, док се од затварања студентских домова, после притиска академаца, ипак одустало.

Уз најаву да ће, ако ове мере не буду дале резултат, Београд бити – изолован.

Извор: Блиц