Свет

НАТО ПРЕД ПУЦАЊЕМ! Американци открили Ердоганове планове: Детаљи су језиви

У новом извештају Канцеларије генералног инспектора америчког Министарства одбране пред Конгресом САД критикује се Турску као „главно средиште помоћи“ милитантима Исламске државе, иако се повремено укључује у акције у борби против „активности Исламске државе“

Извештај такође указује на кршење људских права од стране „исламистичких милиција“ на северу Сирије које контролишу Турци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска команда САД (УСЕУЦОМ) извештава да су акције Турске „допринеле и омогућиле Исламској држави да шверцује борце, средства и залихе“.

У тромесечном извештају Пентагона, састављеном за период од 1. априла до 30. јуна, наводи се и да је веома тешко обезбедити широк појас границе између Сирије и Ирака, и да ће и поред свих напора Исламска држава и даље моћи несметано да пребацује борце и породице преко граница.

Извештај такође указује на наводе о кршењу људских права од стране „исламистичких милиција“ на северу Сирије које контролише Турска. У извештају се наводи да они врше произвољне притворе, краду и одузимају приватне ствари, неосновано хапсе, убијају, муче, присилно пресељавају становништво, намерно ускраћују воду за пола милиона цивила, и нелегално пребацују заробљенике преко граница из Сирије у Турску.

У документу се истичу и потешкоће у преговорима са турском страном, јер Турска све борбене формације које нису под њеном контролом сматра „терористима“ и претњом за Анкару.

Турска је одбацила ове оптужбе и истиче да је њихов једини циљ спречавања даље дестабилизације региона и њихових јужних граница.

Извештај Пентагона посебно осуђује регрутовање деце у војску, чији је број огроман међу милитантима које контролише Турска.

Почетком 2019. године је један 14-огодишњи дечак страдао, што није спречило милитанте да наставе са индоктринацијом и присилном регрутацијом деце. Ове паравојне формације још од 2014. године обећавају да ће престати са злоупотребом деце, али се до данас ништа није променило, напомиње се у извештају.

Извор: Информер.рс/М.С.