Регион

А КО ЋЕ ДРУГИ? Хрватима пропала сезона, па су им Срби криви: Упозоравали смо вас на те треће земље!

„Треба радити на ширењу информација да епидемиолошка ситуација у целој Хрватској није једнака“, пишу хрватски медији.

Уочи сутрашњег ступања на снагу аустријских мера наглашене контроле својих грађана који се враћају с одмора у Хрватској, међу хрватским туристичким радницима и стручњацима не попушта оптимизам у погледу каквог-таквог успеха овогодишње туристичке сезоне, иако сви признају да је споменута одлука Аустрије снажан ударац туризму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одлука аустријских власти очекивана је када је сагледамо на темељу наших најновијих показатеља о епидемиолошкој ситуацији, али и на основу онога на шта је Хрватска удруга туризма упозоравала кад смо имали повољну епидемиолошку ситуацију – оцењује директор Хрватске удруге туризма Вељко Остојић.

Он подсећа да је ХУТ указивао на то да повољни епидемиолошки показатељи у јулу не смеју успавати одговорне и да се морају предузети одговарајући кораци у интересу повољне туристичке сезоне, на чији значај, истиче, не треба и овом приликом упозоравати.

Треће земље

– Међу осталим, упозоравали смо да треба обратити појачану пажњу према доласцима и одласцима у Хрватску из тзв. трећих земаља, попут Босне и Херцеговине, Србије и Косова. Упозоравали смо и на потребу појачаног надзора окупљања као што су свадбе и прославе, и на рад ноћних клубова.

Нажалост, сведоци смо да су ту направљени пропусти Националног стожера цивилне заштите с последицама, кад говоримо у туристичкој сезони, у виду ранијих одлука Холандије, а сада и Италије и Аустрије – рекао је.

С друге стране, Остојић не мисли да је битка за овогодишњу туристичку сезону завршена или изгубљена. Имају, напомиње, врло добре епидемиолошке показатеље из Истре и Кварнера, као и из Задарске жупаније и Дубровника, и сада треба радити на ширењу информације да није у целој Хрватској иста епидемиолошка ситуација.

– И даље треба радити на побољшању епидемиолошке ситуације на нивоу целе државе с циљем који је Национални стожер већ задао, а то је спуштање броја новооболелих на педесет дневно.

– Аустријским и туристима из других земаља чије су власти већ донеле рестриктивне одлуке за Хрватску, или ће то учинити, треба пружити сваку помоћ како би устрајали на доласку у Хрватску. У ХУТ-у смо запримили велик број питања баш гостију из Аустрије може ли им се помоћи око тестирања 72 сата пре повратка кући. Из тога се види да наши гости не одустају тако лако од одмора који традиционално проводе овде и задовољни су услугом и третманом – коментарише Остојић.

– Све то је залог да сада не одустанемо од овогодишње сезоне, имамо још времена до краја коловоза и у рујну можемо све поправити и довести на жељену разину – закључује директор ХУТ-а Вељко Остојић.

– Од када смо добили вести из Аустрије, имали смо девет отказа резервација, што је за нас пуно јер смо ипак ми мали породични камп. Неки су Аустријанци и превремено отишли кућама. Што ће бити даље, видећемо наредних дана – каже власник малог обитељског кампа Полидор у Фунтани крај Пореча Адриано Укушић.

Крај сезоне могао би, оцењује Укушић, уследити ако их након Аустрије и Италије, „стопира“ и Словенија.

– Нажалост, бојимо се да би Словенија могла поступити као Аустрија. Сад су почели пристизати Баварци, али је питање како ће се они „понашати“ с обзиром на своје суседе – коментира Укушић.

Извор: Јутарњи лист