СРБИЈА ЈАВЉА

АНАЛИТИЧАР СЕ ИЗЈАСНИО: Ево шта чека ЦРНУ ГОРУ НА ЈЕСЕН!

Опозициона коалиција јесте победила и то треба схватити као једну нормалну транзицију власти.

Црну Гору чека врућа политичка јесен, сматра професор социологије др Срђан Вукадиновић из Подгорице и појашњава да су опозиционе листе успеле у свом заједничком циљу, да смене власт, али да сад следи борба за сопствене партијске интересе међу опозиционим коалицијама, као И да ДПС неће одустати од покушаја да формира власт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вукадиновић у изјави за Тањуг, након одржаних избора, на којима су, према садашњим резултатима, три опозицине листе оствариле победу, иако је ДПС појединачно “тесно” испред коалиције “За будућност Црне Горе”, истиче и да је Црној Гори потребна фукнционална влада у којој неће бити супротстављености И супротности.

“Опозициона коалиција јесте победила и то треба схватити као једну нормалну транзицију власти. Међутим, сада ће настати проблеми и вероватно ћемо имати једну врућу политичку јесен”, оцењује Вукадиновић.

Како каже, реч је о разнородним групацијама, које су имале један заједнички циљ – да смене ДПС, што су и урадиле, али сада следи борба за сопствене партијске инетерсе.

“Много је партија у свакој коалицији, има малих партија, а те мале партије, са једним или два посланика, могу да направе значајан преокрет. Сада када крене расподела ресора И одређених интереса, борба да се опозиционе бусије заузму, ту настају проблеми И ту ће бити јако тешко склопити. Ццули смо да једна предлазе експертску владу, друга је свог лидера истакла као кандидата за премијера, а сумјам да ће ова најбронија, Деократски фронт, да допусти да се све то ради мимо њих, само зарад тога што су свргли ДПС. Треба очекивати неизвесно формирање власти”, појашњава саговорник Тањуга.

Од момента када председник државе повери мандат председнику најјаче опозиционе групације, креће рок од 90 дана за формирање владе, а уколико се у том року влада не формира, следе нови избори.

Избори у Црној Гори
Вукадиноић указује и да не би требало имати илузију да се ДПС неће борити, јер је у питању један мандат.

“Веома врућа јесен чека Црну Гору, много неизвеснија него што су били избори. Избори јесу били неизесни и то је вероватно и уљуљкало ДПС те се осионо понашао и то је однело превагу у гласовима. Сада предстоји надмудривање, како ће се формрати влада, а не би било добро да Црна Гора доживи ‘которизацију’ или ‘будванизацију’”, напомиње Вукадиновић.

Опозиционе листе, подсећа, имају 41 мандат, док је све остало „ствар веома мале математике“, али додаје И да је земљи данас потребна већина која ће је извести из “ванредног стања”.

У в.д. стању су државни тужилац, судски савети, друге иснтитуције, а за њихову промену потребно је 54 посланика, односно две трећине, каже Вукадиновић И додаје да тога за сада нема, тако да се “агонија у вд стању” наставаља.

Вукадиновић је истакао и да је добро што је дошло до мирне смене власти, макар у броју гласова, што показује да је црногорско друштво политички зрело, да су грађани зрели и да су сада одлучивали према својим инетерсима.

Сигурно је, каже, да је социоекономска ситуација већине грађана лоша, што је један од разога зашто су били незадовољни владајућом коалицијом, уз друге моменте, попут Закона о слободи вероисповести.

Вукадиновић напомиње И да излазност од 76 одсто значи да је један значајан број апстинената изашао да гласа.

Примећује и да је то велики проценат излазности у односу на Србију и Хрватској, које су такође у претходна два месеца имале изборе.

“Изласност од 76 одсто говори о незадовољству грађана политиком, владом, економским статусом и другм питањима у којима је било осионости ДПС. Најбољи одговор су грађани дали оволиком излажношћу и показали да нису људи кратке памети, већ да памте осионо понашање. Грађани су положии испит политичке зрелости и остаје на политичарима опозиционих групација да и они покажу зрелост тиме што ће формирати функционалну владу у којој неће бити супротстављености и супротности. Мора бити малих противречности, јер су то хетерогене партије, али да не буде конфликтна ситуација, као у Котору или Будви где су имали власт на локалу”, закључио је Вукадиновић.

Извор: Ало.рс