Свет Србија

БРИТАНАЦ ПОДИГАО СРБЕ НА НОГЕ! Запад ће притискати Србију да потпише коначно решење

ЛОНДОН – Професор на Лондонској школи економије и политичких наука, LSE , Џејмс Кер-Линдзи оцењује да ће се на састанку званичника Београда и Приштине у Белој кући у Вашингтону, вршити велики притисак на Србију да потпише коначни споразум. „Америчка влада жели да види свеобухватни политички споразум између Београда и Приштине“, каже Кер-Линдзи за Танјуг, уз констатацију да се САД надају да би могле да постигну још један дипломатски успех какав је био недавно потписани споразума између УАЕ и Израела.

Он појашњава да власти Србије желе да фокус буде на економском споразуму, а не на политичком решењу, али да то није оно што жели Вашингтон, без обзира што би и економски споразум био нека врста успеха за Белу кућу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У идеалном случају, то би било коначно решење за косовски проблем који представља проблем који ионако предуго постоји“, каже он.

Кер-Линдзи уз то наводи и да Вашингтон шансу за успех види у томе што сматра да је председник Србије Александар Вучић сада „јачи него икад“.

„Након недавних избора он има неосвојиву позицију у парламенту. Вашингтон ће то имати као аргумент, у смислу – ‘ако Вучић сада не може да постигне споразум, када ће онда бити способан да то уради'“, каже и додаје да и ЕУ, такође, мисли исто.

Сматра да је занимљиво што се разговори настављају, јер је, како каже, изгледало да су САД, након последњег одлагања разговора заказаних за 27. јуни у Белој кући, одустале од проналажења споразума између Београда и Приштине, и деловало је да ће се сада фокусирати на реизбор Доналда Трампа и његову кампању.

„Међутим, сада ипак изгледа да Вашингтон покушава да постигне споразум. Делимично то је зато што Трамп ради јако лоше, па им је сада потребан неки главни спољнополитички успех. Други разлог би био споразум између УАЕ и Израела“, објашњава Кер-Линдзи.

Како наводи, то је била „чиста дипломатска победа за САД“ и они сматрају да је могуће наставити и у овом случају на тим основама.

„Како Трамп лоше ради, мислим да је његов тим схватио да му је потребна било каква победа коју могу да постигну, и то брзо. Јасно је да су на случају Косова видели потенцијалну победу“, закључује Кер-Линдзи.

Извор: Танјуг