Србија

ЧЛАН КРИЗНОГ ШТАБА НАЈАВИО! Ускоро ће бити донета коначна одлука: Ево о чему се ради

Члан Кризног штаба и епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да се пи-си-ар и серолошки „елиза“ тестови могу обавити у свим референтним лабораторијама, а да одлука о обављању тестова у приватним лабораторијама тек треба да се донесе

Бранислав Тиодоровић је, изјавио да су све информације о пи-си-ар и серолошким тестовима биле објављене на време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да су детаљи пи-си-ар тестирања јасни у целом свету, док, када је реч о позитивном „елиза“ тесту, не мора да значи да је тај тест потпуно сигуран.

„Углавном се ти тестови могу добити у свим лабораторијама. Што се тиче пи-си-ара, то се зна. Свуда где су клинички центри, где су велике лабораторије, затим ветеринарски институти који раде широм Србије. Изузетно добро то раде. Може се рећи да добар део наших болница, односно одговарајућих завода за јавно здравље поседује тестове“, казао је Тиодоровић.

Додао је да је донета одлука да се и у удаљенијим градовима, попут Зајечара и Врања, обезбеди обављање пи-си-ар тестова.

Није донета одлука о „елиза“ тестирању у приватним лабораторијама

Када је реч о „елиза“ тестовима, Тиодоровић је навео да би и ти тестови могли да се обављају на истим местима на којима се врши пи-си-ар тестирање. Ипак, како је навео, још увек није донета одлука за „елиза“ тестирање у приватним лабораторијама.

„Елиза тест би могао приватно. Међутим, још увек нисмо ту одлуку донели. Биће вероватно брзо донета. Претпостављам на основу тога да ли су се лабораторије пријавиле и испуњавају услове, о чему одлучује Министарство здравља“, истакао је Тиодоровић.

Извор: Курир.рс/РТС