Здравље

ЧУВАЈТЕ СЕ! Због великог пада температуре, ова група људи ће бити на удару: Имаћете ове симптоме

Pixabay.com

Захлађење неповољно утиче и на хроничне болеснике са дисајним проблемима

Колико јуче уживали смо у сунцу и високим температурама, да би нас данас сачекали тмурни облаци и киша. Метеоролози ипак већ од сутра најављују поново лепше и сунчане дане, а како се на наш организам одражава овај ролекостер временских прилика?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Промена температуре од више степени у кратком временском периоду не оставља организму довољно времена да се адаптира на нове околности. Највише проблема имаће болесници са лошом можданом циркулацијом и хипертензичари који ће због колебања температуре имати проблема са притиском“, истиче др Нада Мацура, кардиолог и портпаролка Хитне помоћи.

По њеним речима, асматичари реагују два-три дана пре него што дође до нагле промене температуре, док се код метеоропата могу се јавити главобоље, вртоглавице или проблеми са спавањем.

Захлађење неповољно утиче и на хроничне болеснике са дисајним проблемима и болестима срца, а реуматичарима доноси и болове у зглобовима. Наиме, са овим благим захлађењем, атмосферски притисак пада што ствара притисак на течност одговорну за подмазивање и нормално функционисање зглобова. Притисак унутар зглобова расте и то узрокује болове.

Облачно време које претходи киши негативно утиче на расположење, али и на ожиљке. Нагли пад притиска изазива стезање и опуштање оштећеног ткива, а како оно није еластично, не прилагођава се промени притиска, што изазива затезање коже и свраб.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Еспресо.рс/Блиц жена