Регион

ДА ЛИ ЋЕ ГРЦИ ОТВОРИТИ ГРАНИЦУ У СЕПТЕМБРУ ЗА СРБЕ? Ево шта кажу грчки званичници

Омиљене српске дестинације, острво Тасос и регија Халкидики, проглашене за највећа жаришта короне * Домаће агенције већ отказале све аранжмане за Грчку до краја сезоне

За Србе до краја лета нема одмора у Грчкој!
Иако су се многи туристи надали да ће се у септембру и октобру отворити границе макар и уз обавезан негативан ПЦР тест, од тога неће бити ништа, јер се ситуација са коронавирусом у Грчкој из дана у дан све више компликује и у овој земљи је све више заражених и умрлих. Због тога власти у Грчкој више и не помињу отварање граница као ни ублажавање мера. Да све буде горе, међу бројним жариштима коронавируса која су избила у Грчкој су и туристичке регије Халкидики и Тасос, где најчешће летују српски туристи. Потврду ових песимистичких прогноза добили смо и из Удружења туристичких агенција (Јута), где су нам открили да су бројне домаће агенције већ отказале све аранжмане за Грчку до краја сезоне!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ригорозне мере

Према изјавама грчких званичника, више није тајна да је у овој земљи због опаког вируса пропала сезона.
„Упркос спроведеним ригорозним мерама на границама и аеродромима, у Грчкој је последњих дана дошло до знатног пораста броја новозаражених, па и умрлих од коронавируса. Због тога ниједан званичник више не помиње ублажавање мера, већ су оне додатно пооштрене. Уведено је обавезно ношење маске у затвореним просторима, прописане су строге казне, а колико је ситуација озбиљна, најбоље сведочи чињеница да чак и грађани Грчке морају да имају негативан ПЦР тест уколико се у земљу враћају из Бугарске и Румуније. Поред тога, уз скок броја заражених у Грчкој има и све више жаришта коронавируса. Оно што забрињава је што су се на мапама жаришта појавиле и туристичке дестинације, пре свега Халкидики и Тасос, где летује највећи број туриста. Стога шансе за отварање граница према неким државама овог лета буквално не постоје или су сведене на минимум. Ту се пре свега мисли на Србију, одакле долази велики број туриста. Морало би да се деси чудо, и да драстично опадне број заражених и у Грчкој и Србији, како би дошло до ублажавања неких мера и како би српски туристи поново могли да долазе. Нажалост, за тај сценарио изгледи готово да не постоје“, пишу грчки медији позивајући се на изјаве званичника у Атини.

Да ће границе за Србе до краја лета остати затворене, сведочи и изјава заменика министра цивилне заштите Грчке Никоса Хардаиласа, који је наше туристе ставио на прво место по броју оних код којих је констатован коронавирус:

– Од почетка туристичке сезоне коронавирус је откривен највише код туриста из Србије, затим Бугарске, Румуније, Албаније и из Сједињених Америчких Држава.

Заменски ваучери

Ове информације за Информер је потврдио и заменик председника Јуте Милан Лаиновић, који је рекао да су многе домаће агенције већ отказале аранжмане за Грчку до краја сезоне.

– Код њих се сада ситуација са коронавирусом компликује и имају пораст заражених. Тако да од Грчке највероватније нема ништа што се тиче ове сезоне. Чак и да се ситуација драстично поправи, не исплати се излагати људе ризицима и путовати евентуално на самом крају сезоне. Поготово што видите и какве су мере и каква је ситуација. Због тога су многе домаће туристичке агенције отказале путовања у Грчку за ову сезону и замениле их путницима са ваучерима за следећу годину. Ми смо, пре почетка сезоне, заиста веровали да ће у Грчку сигурно моћи да се путује и били смо спремни да путнике водимо и нашим превозом и чартерима. Међутим, ствари су се одиграле овако и на то ни ми ни путници не можемо да утичемо – искрен је Лаиновић.

И ако агенција пропадне, путници ће бити обештећени

Министар трговине и туризма Расим Љајић рекао је за Информер да, упркос томе што је епидемија коронавируса знатно погодила агенције, путници не треба да брину јер неће остати без свог новца.

– Осам агенција је од почетка епидемије тражило да се обришу из регистра, односно да се брише њихова лиценца, али је извесно да то неће бити и коначан број. Према неким информацијама, тај број би могао да буде 30. Међутим, то не значи да ће те агенције банкротирати, него само више неће бити регистроване као агенције него као субагенти. Путници не треба да брину јер ће им они и у том случају обезбедити ваучере или поврат новца у законском року – рекао је Љајић.

Извор: Информер.рс