Регион

ДА ЛИ ЋЕ СРБИ МОЋИ ДА ИДУ У ГРЧКУ НА ЛЕТОВАЊЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА? Ово је реалност…

Многи грађани Србије још нису одустали од летовања ове године, те се и даље надају да би Грци могли у септембру да нам поново отворе границе и допусте одлазак до омиљених дестинација на Халкидикију, Тасосу, Лефкади… Уз обавезан негативан ПЦР тест или без њега, сада је мање важно.

Како је недавно истакао амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић, процена је да је у првој тури, пре затварања граничних прелаза за наше грађана, у Грчку ушло око 30.000 српских туриста. Нема сумње да би их у септембру било много више, иако су скоро све туристичке агенције отказале аранжмане до краја сезоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, шансе да се то деси су – минималне. Наиме, у Грчкој је последњих дана, упркос спроведеним ригорозним мерама на границама и аеродромима, дошло до значајног пораста броја новозаражених, па и умрлих од корона вируса.

Грци не само да не говоре о ублажавању мера, већ су увели обавезно ношење маске у затвореним просторима, прописали строге казне, чак и својим грађанима наметнули обавезне ПСЦ тестове уколико долазе из Бугарске или Румуније…

Баш као и ми, и Грци имају своја жаришта, делове земље у којима се бележи већи број заражених. А како се може видети на једној од таквих мапа, најопаснија ситуација је управо у зонама где најчешће летују српски туристи – Халкидикију и Тасосу.

Дакле, ако не дође до неког велеобрта, те драстичног пада броја новозаражених како у Србији, тако и у Грчкој, не треба очекивати ублажавање мера и допуштање нашим туристима да летују на омиљеној дестинацији.

Како је око 20. јула обелоданио заменик министра цивилне заштите Грчке Хардаилас, од почетка туристичке сезоне корона вирус је откривен код 295 туриста пристиглих у Грчку, а највећи број били су – Срби!

Корона је потврђена код 78 грађана Србије, 63 туриста из Бугарске, 61 из Румуније, 23 из Албаније, шест из Сједињених Америчких Држава…

Извор: Блиц.рс