Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВАЖАН ПРАЗНИК ЗА СВЕ ПРАВОСЛАВЦЕ: Идите у цркву, испоштујте ОВАЈ ОБИЧАЈ и сачуваћете породицу!

Српска православна црква и њени верници данас славе светог преподобног Исакија, Далмата и Фауста.

Када се у Далмату пробудио дух, презрео је све светско, напустио свој чин у војсци, узео свог јединца Фауста и с њим кренуо у предграђе Цариграда, код породице светог Исакија, где су обојица постали свештеници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преподобни Далмат је прво био официр цару Теодосију Великом, који га је врло ценио и поштовао. Касније је, ради Бога, презрео све световно, па оставио жену и децу и само са сином Фаустом отишао код преподобног Исакија.

Преподобни Исакије је у предграђу Цариграда имао манастир. Тамо је Далмату и Фаусту дао монашки чин, а они су водили веома богоугодан живот, препун подвига и испосничких мука.

Кад је преподобни Исакије зашао у дубоку старост и предосетио да се ближи крај његовог живота, позвао је црквену дружину и на место игумана поставио је преподобног Далмата, по чијем имену је цела породица добила назив далматска.

Далмат је живео толико испоснички да је једном провео четрдесет дана без хране, а постом и молитвом је победио демонску силу.

Преподобни Далмат је водио борбу и против видљивих демона – јеретика несторијанаца, који су хулили Пречисту мајку Божију. Био је помоћник светим оцима на Трећем Васељнском Сабору, одржаном у Ефесу за време царовања Теодосија млађег. Тиме је Далмат стекао љубав цара и светих отаца, па је проглашен за старешину манастира

Након што је угодио Богу, у дубокој старости се представио к Њему. Тако је и његов син, преподобни Фауст, након што је прошао сваки богоугодни подвиг и провео живот у испосништву, прешао у бесмртни живот.

Како су Далмат и Фауст напустили породице због љубави према Христу, обичаји везани за данашњи дан налажу да одете у цркву, запалите свећу и помолите се овим светитељима за очување мира и слоге у породици.

 

Извор: Ало.рс