Србија

ДИРЕКТОР КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ ИЗНЕО УПОЗОРЕЊЕ: Ново заражавања на јесен, а ево шта представља ПОСЕБАН РИЗИК!

Фото: Јутјуб принтскрин

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин изјавио је да је ова установа спремна за долазак „новог“ таласа короне на јесен.

Ашанин је нагласио важност Инфективне клинике, као основне ковид болнице, рекавши да је она поднела највећи удар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У тријажној јединици је више од 21.000 пацијената прегледано, 1.500 лечено, то је огроман посао. Почетком јуна био је други талас, имали смо и 350 пацијаната и уз остале јединице, између 500 и 600. На Инфективној сада имамо испод 100 прегледа дневно, до пре две недеље било 100 посто попуњени капацитети, а сада су две трећине“, рекао је он.

Ипак, он сматра да је ситуација у Београду и Србији боља мада позива на опрез.

„Кад је почео други талас, последње две недеље јуна, почетком јула и током целог јула ми смо у пријем одељењу Инфективне клинике имали око 350 пацијената, ако се узму у обзир и остали пријемно-тријажни центри у Београду, ми смо имали између 500 и 600. У овом моменту ми имамо, што се тиче Инфективне клинике КЦС, последњих дана, имамо испод 100 прегледа дневно“, објаснио је Ашанин.

Ашанин каже да је тренутно заражено 47 позитивно, односно 12 лекара и 35 медицинских сестара. А 62 медицинска радника је у изолацији, од чега је 12 лекара.

Ашанин је уверен да ће бити новог заражавања и у септембру.

„Сигурно је да ће бити новог заражаваја, а у којој мери – то ћемо да видимо. Отварају се ризичне ситуације, а то је повратак студената, отварају се школе, не знамо и како ће одлазак наших грађана на летовање да се одрази на ситуацију, поготово кад је реч о повратку оних који су боравили у земљама где је велика стопа заразности као што су Хрватска, Румунија, Северна Македонија… То су околности које могу бити ризичне“, закључио је Ашанин.

Извор: Курир.рс