Србија

Директорка КЦВ открила све! Корона је експлодирала због топлог времена! Ево шта грађани могу да очекују!

Црвена зона – две речи које су последњих месеци постале део нашег свакодневног опхођења у толикој мери да већ и деца знају да означавају прву линију фронта у борби против коронавируса.

За Српски телеграф управо о данима и ноћима које медицинари, хероји из Клиничког центра Војводине, проводе у црвеној зони те установе говори директорка КЦВ Едита Стокић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како у КЦВ изгледа та прва линија фронта?

– Од 7. марта, када је нулти пацијент у Србији заражен вирусом КОВИД-19 премештен код нас, кренула је борба са овом опаком болешћу, која још траје. Када је најављен први пацијент, муњевитом брзином се окупио мултидисциплинарни тим лекара, медицинских сестара и осталог медицинског и немедицинског особља који се, ево, већ пети месец даноноћно бори са овом пошасти.

Да ли вам се лекари жале на умор, траже ли слободне дане, када ће коначно моћи да одахну?

– Драматично повећање броја оболелих у последњем периоду приморао је КЦВ да, поред своје Клинике за инфективне болести, отвори и додатне капацитете и претвори их у КОВИД јединице. У том систему су сада Клиника за ортопедију, Клиника за неурохирургију, Клиника за васкуларну хирургију, Клиника за урологију, Клиника за хирургију, Клиника за рехабилитацију, Клиника за анестезију и интензивну терапију. Велики број лекара, медицинских сестара и здравствених техничара учествује у борби која још траје. Умор се види, за умор не морају да се жале, али даноноћно воде тешке борбе и срце нам је свима пуно при отпусту сваког пацијента.

Колико се разликују заражени пацијенти сада у односу на март и април?

– КЦВ је терцијарна установа. Код нас се лече пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом. До претварања регионалних општих болница у КОВИД болнице у КЦВ су се хоспитализовали пацијенти из целе Војводине, тренутно код нас су на лечењу пацијенти са тешком и најтежом клиничком сликом.

Откуд толико млађих пацијената инфицираних од короне, и то са тежом клиничком сликом?

– Клиничка слика зависи од низа других придружених фактора. Лепо време, лето, као најлепше годишње доба, измамило је људе на изласке и дружења, прославе и већа окупљања. За разлику од марта и априла, када смо били затворени.

Када очекујете смиривање овог таласа?

– Као лекар-клиничар тешко могу да одговорим на ово питање. Није лако предвидети када ће се смирити овај талас. Морамо се навићи да живимо са короном и поштујемо све мере превенције. Свест и савест ја на свима нама.

Извор: Република.рс