loading...
Србија

Доктор Горан Стевановић изнео УЗНЕМИРУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Велики проблем су они који су прележали корону, и то због…

Током претходног дана на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС било је 130 прегледа због сумње на ковид, али и даље једна трећина пацијената захтева болничко лечење, што говори да је још увек потребан опрез, јер се јављају озбиљне клиничке слике, изјавио је данас директор те здравствене установе др Горан Стевановић

Стевановић је навео да је ситуација нешто повољнија, јер постоји равнотежа између броја пацијената који захтевају пријем у болнице и оних који могу да се отпусте.

Он је, након састанка директора ковид болница са министром здравља Златибором Лончаром, још једном апеловао на поштовање свих епидемиолошких мера и препорука.

“Полако нам се приближавају велика окупљања, исптини рокови, настава у школама. То су места која погодују ширењу вируса и неопходно је да се све мере и препоруке поштују, да ни би опет дошло до наглог повећања оболелих”, упозорио је Стевановић.

Он је истакао да без обзира на боље резултате, не сме бити опуштања.

Стевановић је указао и да се, као проблем појављује то што сада има пацијената који се, након прележаног ковида, јављају са различитим врстама субакутних последица, пролонгиран осећај замора, малаксалости, са мање или више озбиљним респираторним или кардиолошким тегобама.

“Чињеница је да су они и пре били озбиљни кардиолошки, пулмолошки, хронични болнесници, тако да би ово можда могло да буде погоршавање њихове основне болести након тешке инфекције, али не смемо да искључимо ни могућност да је ковид направио допунске проблеме и тим пацијентима”, рекао је Стевановић и додао да ће се са тим суочити сви здравствени системи у свету.

Како каже, такви пацијенти не могу да буду збрињавани у ковид болницама, јер су ковид негативни, али им је свакако потребна додатна дијагностика, па се на то мора обрати пажња у наредном периоду.

На опасности након прележане короне, упозорио је и министар здравља Златибор Лончар.

Након састанка са директорима ковид болница, он је рекао да се за пацијенте који су прележали ковид-19, а који се сада јављају са проблемима на плућима и на срцу, морају обезбедити одговарајући капацитети.

“Морамо да их озбиљно збринемо, да прегледамо и да видимо о чему се ради са тим пацијентима”, рекао је Лоннцар.

Министар је навео да ће привремена болница за ковид пацијенте у београдској Арени наставити да ради, као и све ковид амбуланте, те да ће Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, од данас изаћи из ковид система.

Најавио је и да је у плану да из ковид система ускоро изађе и Институт за ортопедију на Бањици.

Пратите нас на друштвеним мрежама

Извор: Информер.рс

loading...