Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА ШОКИРАЛА СВЕ! Открила све о другом таласу короне: Можда и не буде…

“Сва је прилика да на јесен нећемо имати други талас корона вируса, већ да ћемо у период других респираторних инфекција ући са овим првим, који ће се само наставити, јер је тешко да ћемо имати 28 дана без нуле што је услов да кажемо да је први завршен” рекла је у интревјуу за Телеграф.рс проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она подсећа да последњих недеља имамо постепен пад лабораторијски потврђених случајева инфекције корона вирисом, али да може да се деси да се поново разбукти епидемиолошка ситуација, а посебно забрињава чињеница да у земљама у окружењу имамо тренд пораста оболелих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Видимо последњих недеља да имамо постепен пад лабораторијски потврђених случајева инфекције. Што се тиче оптерећености ковид амбуланти, ту још имамо значај број особа које се свакодневно јављају. Рецимо, сада се у року од 24 сата око 100 особа јави на Клинику за инфективне и тропске болести у Београду. То још није мали број. Већина њих нема ковид, међутим, оно што је битно, јесте да имају симптоме који указују на присуство неке респираторне инфекције

Много се прича о увођењу карантина за повратнике из иностранства. Та одлука, за сада, није донета.

– О томе стално причамо. Ми пратимо не само епидемиолошку ситуацију у тим земљама, него и учесталост оболевања након повратка у нашу земљу. Наиме, у епидемиолошким истраживањима нам је јако битан податак да ли је особа код које је потврђено присусутво вируса путовала у иностранство у периоду максималног инкубационог периода за ову болест. Зато апелујемо на све наше грађане који путују, који се враћају у нашу земљу, да поштују све мере и да штите своје најближе, јер су могући носиоци инфекције.

Када ћемо моћи да кажемо да је први талас короне готов?

– Епидемија се одјављује када протекне двоструки максимални инкубациони период без иједног оболелог. Значи, ако би прошло 28 дана да немамо ниједан нови оболели случај онда бисмо могли да кажемо да је тај један талас готов. Видимо да ниједна земља у Европи није ни близу тога. Овај вирус је показао висок степен преношења у доба година када није сезона респираторних инфекција. Сада нам следи период године када очекујемо респираторне инфекције, а иде и сезона грипа.

Лекари и научници су много тога научили о корона вирусу.

Од самог почетка када смо чак мислили да не може да се пренесе са човека на човека, када је био само ограничен на Кину на азијски континент, па када смо видели да се може пренети и са човека на човека, па су прве теорије биле да може али да је то ретко. Онда смо видели да је његова заразност много већи него што се првобитно мислило. Онда су се по аналогији са вирусима из исте групе и по аналогији са другим респираторним инфекцијама широм света рачунале различите предикције тј.предвиђања када ће вирус да нестане. Мислили смо да ће на њега више да утичу временске прилике, мислили смо да у току летњег периода, као што се дешава са другим вирусима, његово преношење бити мање преношење… Међутим, читав свет је овај вирус демантовао.

И у Србији су се појавили случајеви особа које су се два пута заразиле короном.

– Имамо десетак случајева да су се се особе, које су биле болесне почетком марта и априла, поново заразиле. И у свету је показано да је то могуће, није правило, није тако често, али је показано да има таквих случајева – рекла је др Кисић Тепавчевић за Телеграф.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс