Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ОТКРИЛА: Ево шта треба да уради ученик ако осети симптоме у школи!

„Оно што је већ речено и што се надам да сви већ радимо, јесте да нико са било каквим симптомом било какве инфекције неће ићи у школу, укључујући и наставнике и ваннаставно особље које ради у установама, као и ученике“, рекла је заменица директора „Батута“ др Дарија Кисић Тепавчевић.

Постоји, како каже, јасно дефинисана процедура уколико се симптоми респираторне инфекције јаве током самог боравка у школи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уколико се деси да неко током школских часова осети неки од ових симптома, када је у питању наставно особље што пре треба да се јави у ковид-амбуланту, а када су у питању ученици да то кажу наставнику или учитељу који се налази у том моменту у учионици. Тада са маском коју иначе носи, ученик одлази у собу за изолацију која ће за такву намену бити у свакој школи. Позивају се родитељи који их одводе у најближу ковид-амбуланту“, каже др Кисић Тепавчевић.

Уколико се испостави да је неко од ђака или наставника позитиван на присуство овог вируса, како је истакла, то се пријављује надлежном Инситуту за јавно здравље, који даље спроводи епидемиолошка испитивања и у складу са тиме одговарајуће мере и поступке.

„Оно што јесте суштина то је да се поштују све мере: физичка дистанца, ношење маски које и иначе смањују ризик“, закључила је.

У том одељењу, како је објаснила, радиће се епидемиолошки надзор као посебна мера предострожности у случају појаве симптома у периоду максималне инкубације од тог момента.

Извор: Б92