Србија

ДР ДАРИЈА ОДГОВОРИЛА НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ ЗАНИМА: Да ли ће вакцинација бити обавезна?

У Републици Србији је до 15 часова 4. августа 2020. године регистровано укупно 26.738 потврђених случајева ЦОВИД 19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 9.590 особа од којих је 287 позитивно.

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 703.246 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. На респираторима су тренутно 143 пацијента. У последња 24 часа преминуло је 7 особа од коронавируса. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 605.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На редовној конференцији за медије докторка Кисић Тепавчевић одговарала је на питања новинара, а једно је било базирано на вакцини.

Ко ће одлучити о њој и на који начин, занимало је представнике седме силе.

– Питање имунизације је једно значајно здравствено питање искључиво такво. Када, како и у ком моменту ће се увести вакцина, да ли ће бити обавезна или не, има јасан протокол који је искључиво базиран на стручним елементима. Никакав други параметар и критеријум не може да дође у обзир. Вакцина, иако су у овом моменту велики број земаља у трци, сви се труде да направе што безбеднију и ефикаснију, јер је јасно колике су потребе, у овом моменту ниједна вакцина није направљена нити је у фази да би могла да се прими у неком ближем временском периоду. Оно што треба да буде свима јасно, све вакцине које су у употреби, су прошле све клиничке процедуре и контроле и то су оне које се користе у другим земљама, пре свега у ЕУ. Ниједна вакцина, за све болести, неће и не може да буде примењена овде уколико нема све одговарајуће сертификате, док не прође све процедуре и у нашој агенцији за лекове, мора да буде максимално безбедна и високо ефективна. Надамо се да ће вакцина бити могућа до краја године, не ми, већ цео свет, јер би нас као популацију ојачало. Али, у овом моменту не можемо да кажемо да је то нешто извесно. Наде се полажу у бар три фармацеутске куће, али не можемо да говоримо о нечему што је извесно.

Извор: Ало