Регион Србија

ДРАМА НА ГРАНИЦИ: Дечак престао да ДИШЕ, ЛЕКАР ИЗ СРБИЈЕ ПРИТЕКАО У ПОМОЋ!

Јасмин Џоговић физијатар Фудбалског клуба Нови Пазар сигурно ће памтити 16. август до краја живота, када је на граничном прелазу Хоргош спасао живот дечаку (15) из Грчке.

Тинејџер се враћао са породицом са летовања у Офенбах у Немачкој где живе, а онда је добио гушење у сну и делиле су га секунде од смрти. Џоговић који се затекао са својим амбулантним возилом у међузони граничног прелаза одмах је притекао дечаку у помоћ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борба за живот дечака који је изненада престао да дише трајала је као вечност. Када је коначно почео да дише, млади Грк је Јасминовим санитетом пребачен до мађарске границе, где су га преузели њихови лекарии лекари.

Џоговић је после утакмице одржане у суботу кренуо сам санитетским возилом за Минхен како би преузмео једног пацијента и пребацимо га до Новог Пазара. На неколико стотина метара пре граничног прелаза Хоргош дочекала их је велика гужва.

Тада се испред њиховог амбулантног возила коме су се склањали са пута створио црни џип. Укључили су ротацију и сирену како би возачима сигнализирали да се помере и не знајући да ће управо звук сирене бити пресудан за спасавање дечакакоји није дисао.

У џипу испред санитета били су отац и син из Грчке. Дете је спавало, а пошто је колона била велика, па су аутомобили стајали у месту, заспао је и његов отац.

Петнаестогодишњи Грк је престао да дише и лице је већ почело да мења боју, а поглед му је био изгубљен. Јасмин је тада започео реанимацију у аутомобилу у ком се дечак налазио, а затим је дете изнео из возила.

Помоћу специјалних клешта дечаку су извадили језик, али он ни тада није продисао. Успаничен и родитељи гледали су језиву борбу за живот свог сина. Кукали су и чекали да се догоди чудо.

– Тешка слика. Памтићу је до краја свог живота – прича Јасмин који је техником „уста на уста“ и масажом срца успео коначно да дечака врати у живот.

Јасмин је пошто је збринуо дечака и предао у руке мађарским лекарима наставио путовање ка Минхену, не слутећи да ће три дана касније добити позив од дечакових родитеља, који су му били неизмерно захвални на свему што је урадио за њиховог сина.

Дечаков отац је три дана по повратку у Офенбах на све могуће начине покушао да пронађе Џоговића и успео је преко српских држављана који раде у овом немачком граду.

– На интернету су пронашли број моје ординације. Позвао ме је и дуго смо разговарали. Рекао је да жели да дође у Нови Пазар, али и да ја будем њихов гост. Најбитније је да је дечак сада добро – каже Јасмин.

Извор:Курир.рс